Sybrand Buma: nieuw boek, nieuwe naam

Meteen op de eerste pagina van zijn vanochtend verschenen boek gaat de CDA-leider in op zijn recente naamsverandering. Op de kaft staat gewoon ‘Sybrand Buma’, terwijl zijn voorvaders al sinds 1870 Van Haersma Buma heten. Waarom de kortere vorm? Publiciteitsoverwegingen? Het enige dat hij zegt is dit: „Identiteit heeft altijd haar eigen historie.”

Van Haersma Buma’s Samen kunnen we meer is vooral een niet zo heel lange schets van de CDA-politicus en zijn gedachten over Nederland. Uitgesproken zijn die vaak niet. „Nederland is goed maar men vindt ook een betere plek als dat moet.” Maar ook: „Nederland blijft dan dat rijke slimme, meest plezierige land op aarde, waar het goed toeven is. Het goede leven moet een echt Nederlands leven zijn.”

Nieuws valt op het eerste gezicht ook niet op. Goede zorg is „een topprioriteit”, een goede samenwerking binnen Europa is belangrijk en „meer aandacht voor bewegen en een gezonde leefstijl is noodzakelijk”. Vanaf nu te koop.