StanChart schikt om illegale zaken

De Britse bank Standard Chartered heeft een schikking van 340 miljoen dollar (275 miljoen euro) getroffen met de Amerikaanse toezichthouder. De bank werd beschuldigd van illegale financiële transacties met onder meer Iraanse banken met een totale waarde van circa 250 miljard dollar.

De schikking werd gisteren bekendgemaakt. Het Department of Financial Services (DFS) in New York beschuldigde Standard Chartered begin deze maand van het omzeilen van Amerikaanse sancties tegen onder meer Iran. De Britse bank zou in de periode 2003 tot 2010 meer dan 60.000 illegale transacties hebben uitgevoerd. Volgens de Amerikaanse toezichthouder maakte de bank zich in die periode schuldig aan „vervalsing van documenten, gebrekkige rapportage aan toezichthouders en opzettelijke omzeiling van Amerikaanse sancties tegen Iran, Soedan, Birma en Libië” in de onderzochte periode.

De bank voorkomt met de schikking vervolging door DFS, maar de transacties worden ook nog onderzocht door andere Amerikaanse toezichthouders en autoriteiten, zoals het ministerie van Justitie en de Federal Reserve. Die lieten weten dat hun onderzoeken naar Standard Chartered nog niet zijn afgerond. DFS had gedreigd de vergunning van Standard Chartered in te trekken vanwege de illegale transacties. De bank heeft de hoop dat door de schikking de vergunning behouden blijft.

De aandelenkoers van de Britse bank kelderde begin augustus na de beschuldigingen met bijna 30 procent. De koers herstelde zich gisteren licht na de schikking.

Ook andere banken hebben recent grote schikkingen getroffen met Amerikaanse toezichthouders wegens illegale transacties. ING trof tot nu toe de grootste schikking, met een bedrag van 619 miljoen dollar. De bank had tussen 2002 en 2007 voor ruim 1,6 miljard dollar aan betalingen verricht aan landen die op de Amerikaanse zwarte lijst stonden. De meeste betalingen in die periode werden gedaan aan Cubaanse personen en bedrijven.

Tegen andere banken lopen nog onderzoeken. Zo zou de Britse bank HSBC geld wit hebben gewassen voor Mexicaanse drugshandelaren, volgens Amerikaanse toezichthouders.