Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

SP stijgt in peiling EénVandaag naar recordaantal van 39 zetels

De SP boekt winst in de tweestrijd met de VVD, zo blijkt uit de nieuwste peiling van EénVandaag. Foto NRC / Joyce van Belkom

De SP stijgt in de nieuwste peiling van EénVandaag naar een recordaantal van 39 zetels. Dat zijn vier zetels meer dan de socialisten twee weken geleden kregen. De VVD verliest drie zetels en komt uit op 31.

De PvdA stijgt één zetel in de peiling van EénVandaag en heeft er virtueel zeventien. PVV en CDA zakken een zetel, respectievelijk van zeventien naar zestien en van veertien naar dertien.

Twitter avatar JaapJansen Jaap Jansen EenVandaag peilt: SP +4 = 39, VVD -3 = 31, PvdA +1 = 17, PVV -1 = 16, CDA -1 = 13, D66 13 CU 7, GL 5, SGP 3, PvdD 3, 50p 3, DPK 0 PP 0

In de nieuwste peiling van TNS NIPO, die gisteravond werd gepubliceerd, liep de VVD juist in op de SP. De liberalen stegen in de NIPO-peiling drie zetels (van 30 naar 33 zetels), terwijl de SP drie zetels moest inleveren en van 37 naar 34 zakte. Grote verliezer in de nieuwe NIPO-peiling was de PVV: de partij van Wilders verloor vier zetels en komt uit op veertien.

Foutmarge peilingen

Peilingen worden gedaan op basis van steekproeven en representativiteit is praktisch onhaalbaar. Daarom is er een foutmarge. Hoe kleiner de steekproef, hoe groter die foutmarge is. TNS NIPO ondervraagt 1.500 mensen, en peil.nl van Maurice de Hond bijvoorbeeld 4.000. Ter illustratie: voor een verschuiving in de zetelverdeling hoeft bij TNS NIPO maar een handjevol mensen van mening te veranderen. Dit nuanceert de wekelijkse stijgers en dalers.