‘Shell wint concessie gasveld Zwarte Zee’

Een consortium van oliemaatschappijen onder aanvoering van ExxonMobil en Shell heeft een belangrijke concessie voor de winning van gas in de Zwarte Zee gewonnen. Dat meldt de Britse krant Financial Times vanochtend op basis van anonieme bronnen.

ExxonMobil en Shell hadden samen met het Roemeense OMV Petrom en het Oekraïense staatsbedrijf Nadra een bod uitgebracht op het Skifska gasveld in de Zwarte Zee, ten zuiden van de Krim. Volgens de FT zou het Westerse consortium verkozen zijn boven de Russische oliemaatschappij Lukoil. De Westerse bedrijven zouden bereid zijn om meer dan twee keer zoveel te investeren in het gasveld als de 200 miljoen dollar die de Oekraïense overheid als minimum had vastgesteld. De oliemaatschappijen zouden bovendien 300 miljoen dollar vooruit betalen als voorschot op de opbrengsten.

Shell wilde vanmorgen niet reageren op de berichten. ExxonMobil was niet voor commentaar bereikbaar. De Oekraïense minister van Milieu en Natuurlijke Grondstoffen Eduard Stavitski bevestigde tegenover de Oekraïense nieuwssite LB.ua dat de regering een keuze heeft gemaakt, maar wilde nog niet zeggen wie de „winnaar” is. Later op dag zou een persconferentie volgen.

Een keuze voor Westerse oliemaatschappijen zou een belangrijke stap zijn in de richting van een grotere onafhankelijkheid voor Oekraïne op het gebied van energie. Het land is nu nog sterk afhankelijk van de import van Russisch gas. Volgens de Oekraïense regering brengen de Russen te hoge prijzen in rekening.

Het Skifska gasveld zou volgens schattingen jaarlijks 3 à 4 miljard kubieke meter gas op kunnen brengen – ongeveer 10 procent van het jaarlijks verbruik in Oekraïne.