Rutte, Roemer en Wilders blijven weg bij eerste televisiedebat

Roemer schudt in Rotterdam de hand van passanten tijdens de verkiezingscampagne van 2010. Foto NRC / Maurice Boyer

Bij het eerste verkiezingsdebat op televisie, dat volgende week wordt georganiseerd door de NOS, laten VVD, SP en PVV opnieuw verstek gaan. Gisteren ontbraken Mark Rutte, Emile Roemer en Geert Wilders ook al bij het lijsttrekkersdebat over onderwijs in Utrecht. Dit tot ongenoegen van de overige lijsttrekkers, die vonden dat de drie het debat uit de weg gaan.

Volgende week woensdag organiseert de NOS een zogeheten politiek café onder de naam ‘NOS Nederland kiest: Campagnestart 2012’. Daarvoor zijn de lijsttrekkers van alle elf de partijen uitgenodigd die op dit moment in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd. Het debat wordt tussen 20.30 uur en 22.00 uur uitgezonden op Nederland 1.

VVD: NOS had geen behoefte aan vervanger Rutte

De VVD heeft direct na het ontvangen van de uitnodiging, nog voor het zomerreces, laten weten dat Rutte hier niet bij zal zijn. Een woordvoerder legde vanmiddag tegenover persbureau Novum uit waarom de premier wegblijft:

“Onze campagne begint pas na 25 augustus, als ons congres is. We hebben aangeboden om een vervanger voor Rutte te sturen, maar dat wilde de NOS niet.”

SP: we vinden dat er te veel debatten zijn

De SP zegt te vrezen voor ‘overkill’:

“We vonden dat er te veel debatten zijn, en hebben dus keuzes gemaakt. En het speelt ook mee dat de Rutte en Wilders ook niet komen.”

Het afzeggen van Roemer heeft volgens de SP-woordvoerder niets te maken met de vermeende afspraken over een tweestrijd die de VVD en de SP zouden willen. “Het is gewoon een afweging die wij gemaakt hebben.”

PVV ‘doet niets’ campagnestart op 24 augustus

Geert Wilders start pas 24 augustus met zijn campagne. “Voor die tijd doen we niets”, laat een PVV-woordvoerder weten. Wilders is woensdag nog op vakantie in het buitenland. Vrijdag 24 augustus presenteert hij zijn kandidaten in het Rotterdamse Ahoy, wat de aftrap vormt voor de campagne van de PVV.

“Ontzettend jammer”, vindt de chef van de Haagse redactie van de NOS Bram Schilham de afmeldingen:

“We maken dit programma vanuit onze publieke taak, we willen onze kijkers zo goed mogelijk informeren. Het is jammer dat partijen de strategische keuze maken om niet te komen.”

Eerste debat met Rutte en Roemer op 26 augustus

Het eerste debat waar Rutte, Roemer en Wilders de degens zullen kruisen is op zondag 26 augustus, tijdens het ‘premiersdebat’ dat wordt georganiseerd door RTL Nieuws. Ook PvdA-leider Diederik Samsom is hierbij aanwezig. CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma en D66-lijsttrekker Alexander Pechtold zijn vooralsnog niet welkom. D66 is in sommige peilingen inmiddels wel groter dan de PvdA en de PVV.

    • Pim van den Dool