Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Romney legt jullie weer aan ketting’ – slavernijmetafoor valt niet zo lekker

Vice President Joe Biden speaks at the Institute for Advanced Research and Learning in Danville, Va. on Tuesday, Aug. 14, 2012. (AP Photo/The Register & Bee, Steven Mantilla)
Vice President Joe Biden speaks at the Institute for Advanced Research and Learning in Danville, Va. on Tuesday, Aug. 14, 2012. (AP Photo/The Register & Bee, Steven Mantilla) Vicepresident Joe Biden tijdens een toespraak gisteren. Foto AP / Steven Mantilla

De slavernijgeschiedenis is een gevoelig punt in de VS. Maar geen middel wordt geschuwd in campagnetijd. Vicepresident Joe Biden zei gisteren in een toespraak voor zwarte kiezers dat de Republikein Romney “hen allemaal weer zal ketenen.”

Het team van Obama, de eerste zwarte Amerikaanse president ooit, haastte zich na de toespraak van Biden te verklaren dat de vicepresident slechts een onschuldige metafoor had willen gebruiken.

Unshackled of unchained?

Daarbij zou Biden het woord “unshackled” (letterlijk: losmaken), dat Romney veelvuldig gebruikt om aan te geven dat de private sector moet worden verlost van de regelzucht van Obama, hebben vervangen. Biden gebruikte in plaats daarvan de woorden “unchained” en “chains”, wat ongeveer hetzelfde betekent, maar een zeer negatieve connotatie met zich meedraagt door de link met de geschiedenis van slavernij.

Een makkelijke manier om te scoren bij een zwart publiek, stellen critici. En onder de gordel in de richting van de blanke kandidaat Romney bovendien.

Biden stelde tijdens zijn toespraak voor een publiek van honderden zwarte kiezers dat de Republikeinen de rijke bankiers van Wall Street wil “ontketenen”, vrij willen maken dus van de regelgeving die Obama de banken oplegde na de financiële crisis van 2008. En Biden vroegde daar als tegenstelling aan toe:

“They’re [the Republicans – red.] going to put y’all back in chains.”

De gewraakte uitspraak van vicepresident Joe Biden:

‘Onverantwoordelijke opmerking is schande voor presidentschap’

De hint naar de slavernijgeschiedenis schoot Romney uiteraard in het verkeerde keelgat. Hij weet immers dat het voor hem als blanke man (en nu als blanke kandiaat met ook nog eens een blanke running mate) sowieso al lastig genoeg zal worden de stem van de zwarte kiezer binnen te hengelen. Ook zonder herinneringen aan de zwartste bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis.

In een felle reactie zei Romney dat de opmerking past in een patroon van “onverantwoordelijke” opmerkingen van het Obama-team. Hij noemde de uitspraak van Biden “een schande voor het presidentschap.”

“Het Witte Huis is nog weer een beetje verder in niveau gedaald. Dit is hoe een boze en wanhopige [vice]president er uit ziet. Meneer de president, neem uw campagne van verdeeldheid en haat mee terug naar Chicago.”

De Democraten wezen er vervolgens echter op hun beurt op dat Romney wel erg gretig de wellicht wat misplaatste metafoor van Biden aangreep om de vicepresident, Obama en hun team direct weer persoonlijk aan te vallen en de aandacht af te leiden van het inhoudelijke debat, dat Romney volgens hen uiteraard nooit zal kunnen winnen.

Hoe het ook zij, de vileine metafoor van Biden én de reactie van Romney maken nog maar eens duidelijk dat de Amerikaanse verkiezingscampagne nu dan toch echt van start is gegaan, en dat het een vuile campagne belooft worden. Vele metaforen onder de gordel zullen dus nog volgen.