Rohingya’s verkeren in ‘wanhopige’ toestand

Voor het eerst heeft een buitenlands camerateam de verwoestingen kunnen filmen in de wijk van de Birmese stad Sittwe waar tot juni duizenden Rohingya’s, een islamitische minderheid, woonden.

De beelden van een team van het Britse Channel 4 News laten zien dat een wijk waar 10.000 Rohingya’s woonden vrijwel geheel met de grond gelijk is gemaakt.

In totaal zijn 60.000 Rohingya’s uit Sittwe ondergebracht in tentenkampen buiten de stad. Volgens de vluchtelingen hebben ze daar nauwelijks te eten. Ook medewerkers van hulporganisaties, die maar beperkte bewegingsvrijheid hebben, omschreven de omstandigheden in de kampen als „wanhopig”. Veel Rohingya’s zijn in paniek gevlucht toen hun huizen werden platgebrand en hebben geen bezittingen meer.

In juni braken hevige onlusten uit tussen de boeddhistische meerderheid en de Rohingya’s in het westen van Birma na geruchten dat een boeddhistisch meisje was verkracht en gedood door Rohingya’s. Volgens de regering zijn er in totaal 80 mensen gedood bij de onrust, maar andere schattingen lopen op tot honderden of zelfs duizenden doden.

De Birmese regering stond de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu deze week toe enige hulp onder de vluchtelingen te verdelen. Ook heeft Birma de Organisatie voor Islamitische Samenwerking toestemming voor een bezoek gegeven.