Qatar waarschuwt burgers: verlaat Libanon

Shi'ite masked gunmen from the Meqdad clan, gather at the Meqdad family's association headquarters in the southern suburbs in Beirut, August 15, 2012. A Shi'ite Muslim clan in Lebanon has abducted a Turkish businessman and several Syrians it says are rebel fighters in retaliation for the kidnapping of one of their relatives by the rebel Free Syrian Army in Damascus. REUTERS/Khalil Hassan (LEBANON - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY) Shi'itische gewapende mannen van de Meqdad-clan verzamelden zich vandaag in Beiroet. Foto Reuters / Khalil Hassan

Qatar heeft zijn burgers opgeroepen om onmiddellijk Libanon te verlaten. Dat bericht het staatspersbureau vanavond, na een golf van ontvoeringen door gewapende mannen van een Libanese shi’itische clan. De rebellengroep dreigde ook de Qatarezen aan te vallen.

Het staatspersbureau:

“Door de instabiele veiligheidssituatie heeft de Qatarese ambassade in Beiroet de Qatarese burgers opgeroepen om onmiddellijk Libanon te verlaten.”

Libanon vormt een populaire vakantiebestemming voor Saudiërs.

Oorlog in Syrië wordt toenemend ook in Libanon uitgevochten

Verwanten van een Libanees die door Syrische rebellen wordt vastgehouden zeggen in Libanon meer dan 20 Syriërs te hebben ontvoerd die ze zullen vasthouden tot hun familielid vrij is. Onder de gijzelaars van de prominente clan zou een officier van het Vrije Syrische Leger van de rebellen zijn.

De Libanees, Hassane Salim al-Mikdad, werd door rebellen in een videofilm opgevoerd als een van 1.500 strijders die Hezbollah tien dagen geleden naar Syrië had gestuurd. Hezbollah ontkende direct “categorisch” dat hij van de shi’itische organisatie deel uitmaakt, en zijn familie zegt dat hij al voor de opstand begon in Syrië woonde. De oorlog in Syrië wordt toenemend ook in Libanon uitgevochten.

    • Marije Willems