Opnieuw Rabosucces: Sánchez solo in Clasica

Luis León Sánchez heeft gisteren voor de tweede keer de Clasica San Sebastian gewonnen. De Spanjaard van de Raboploeg ging er op negen kilometer van de streep vandoor en soleerde naar de overwinning. Het was al de zesde overwinning voor de bankiersploeg in twee weken.

In de klassieker door Baskenland was Sánchez, die op het podium werd gekroond met een txapela, de platte Baskische hoed, veel dank verschuldigd aan zijn ploeggenoten Robert Gesink en Bauke Mollema. Zij deden uitstekend afstopwerk en deelden mee in het succes.

De vooraf gevreesde Jaizkibel, een beklimming van 12 kilometer met een gemiddelde stijging van 5,4 procent op veertig kilometer van de finish, bleek nog geen scherprechter. De wedstrijd begon pas echt bij de beklimming van de Alto de Arkale toen een einde werd gemaakt aan de ontsnapping van de Polen Marczynski (Vacansoleil) en Majka (Saxo Bank). Een groep van zestien renners – met daarin Valverde, Rodriguez, Sánchez, Gesink en Mollema – wist zich daar af te scheiden van het peloton. Na de afdaling greep Sánchez zijn kans en demarreerde.

De renner uit Murcia, wiens vader als politieagent ooit gewond raakte bij een ETA-aanslag in Baskenland, nam al snel enkele honderden meters voorsprong. Sánchez kon bij het binnenrijden van finishplaats San Sebastian niet meer worden achterhaald mede dankzij het storende werk van zijn ploeggenoten Gesink en Mollema.

Zoals gebruikelijk bij een zege hief de Spaanse allrounder zijn armen ten hemel, ter nagedachtenis aan zijn overleden broer León Sánchez, die in 2005 om het leven kwam na een ongeluk met een quad. De sprint om de tweede plaats werd gewonnen door de Australiër Simon Gerrans, voor de Belg Gianni Meersman. Mollema eindigde als vijfde.

De Kazach Aleksandr Vinokoerov, olympisch kampioen in Londen, reed in de Clasica zijn laatste wedstrijd. ‘Vino’ wilde nog één keer schitteren, maar besloot zijn loopbaan met een 35ste plaats.

De 28-jarige Sánchez, die in de Ronde van Frankrijk met een solo-overwinning voor Rabobank de eer redde, behaalde zijn zevende overwinning van het seizoen.

Voor de Raboploeg is augustus nu al de meest succesvolle maand in jaren. Na een mager voorjaar en een teleurstellende Tour lijken de renners met het najaar in zicht in topvorm. In amper twaalf dagen behaalde de ploeg vijf dagzeges en een etappeoverwinning.

Breschel en Martens wonnen in Burgos, de Australiër Matthews in Utah. Theo Bos won een massasprint in de Eneco Tour, terwijl Lars Boom rondewinnaar werd.