NMa onderzoekt betrokkenheid bestuur Ballast Nedam bij fraude

Het bedrijfslogo wappert op een vlag bij het hoofdkantoor van Ballast Nedam in Den Haag. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Nederlandse Mededingingsautoriteit is een onderzoek begonnen naar de persoonlijke administratie van een voormalig manager van bouwbedrijf Ballast Nedam.
Dat bevestigt de NMa aan NRC Handelsblad na berichtgeving in De Telegraaf van vanochtend.

Projectleider Gé Oomen, die dit voorjaar overleed, zou met medeweten van Ballas Nedam hebben meegewerkt aan oplichtingspraktijken bij onder meer de bouw van de Kromhoutkazerne in Utrecht. De oud-werknemer zou Ballast en bouwbedrijf Strukton volgens De Telegraaf hebben benadeeld door onderaannemers bij bouwprojecten te vragen hogere rekeningen in te dienen. De man deelde vervolgens privé mee in de winst.

‘Mededingingsbeperkende gedragingen’ van bestuur Ballast

De administratie die de NMa nu onderzoekt bestaat uit een harde schijf, twee usb-sticks en twee ordners. Daarin zou informatie te vinden zijn over “mededingingsbeperkende gedragingen” waarbij het bestuur van Ballast Nedam betrokken was.

Toen de fraude vorig jaar aan het licht kwam, legden Ballast Nedam en Strukton beslag op alle bezittingen van de man, waaronder diens administratie die nu door de NMa wordt onderzocht. De toen al ernstig zieke oud-medewerker zocht, nadat Ballast Nedam vorig jaar de fraudebeschuldigingen had geuit, de tegenaanval in enkele kranteninterviews. Daarin beschuldigde hij zijn ex-werkgever van overtredingen van de mededingingswet. De NMa gaat nu na wat er waar is van die aantijgingen.

Ballast Nedam verdacht van betalen steekpenningen aan buitenlandse agenten

In juni werd bekend dat het Openbaar Ministerie en de fiscale opsporingsdienst Fiod Ballast Nedam verdenken van het betalen van steekpenningen aan buitenlandse agenten. Het bedrijf geldt als verdachte in strafrechtelijk onderzoek naar dergelijke betalingen in de periode 1996-2004. Over de omvang ervan is niets bekend.

Vorig jaar januari bracht Ballast Nedam naar buiten dat er een intern onderzoek liep naar de administratie van een ‘buitenlandse entiteit’ van de onderneming, na vragen daarover van de belastingdienst. Die buitenlandse vestiging zou inmiddels zijn opgeheven.

Winstwaarschuwing vanwege gevolgen economische crisis

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in juli moest Ballast Nedam een winstwaarschuwing afgeven. De winst van het bouwbedrijf kwam in het eerste halfjaar uit op nul en de vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn slecht. De omzet staat onder druk en de marges dalen. Daarom kon Ballast Nedam niet uitsluiten dat 2012 verliesgevend wordt afgesloten.

    • Pim van den Dool