Niet huilen. Niet schreeuwen. Doe niets

Bij veel bedrijven is de rek eruit. Ze moeten personeel ontslaan. Wat moet je doen als het jou overkomt? Eerste hulp bij ontslag.

Shredded contract --- Image by © Jason Stang/Corbis © Jason Stang/Corbis

‘Nou, ik wilde toch al lang weg!”, schreeuw je. Met een klap sla je de deur achter je dicht, je loopt weg en blijft een week in bed liggen.

Niet doen. Niet slim. Hou gewoon even je mond.

Ontslagen worden moet je handig aanpakken. Als je niet uitkijkt, sta je zonder vergoeding of recht op uitkering op straat. Informeer je dus vooraf, want de kans dat het een keer gebeurt neemt toe. Bij veel bedrijven is de rek eruit. Ze kunnen niet langer de recessie opvangen met bezuinigingen en arbeidstijdverdelingen, en moeten personeel ontslaan. Dat gebeurt overal in Europa, en nu ook in Nederland.

De werkloosheid is in Nederland nog laag vergeleken met de EU. Volgens het CBS was het in juni 6,3 procent van de beroepsbevolking, 495.000 mensen. In de EU is dat al 10,3 procent. Maar ook in Nederland stijgt het, in 2008 en 2009 lag de werkloosheid nog onder de 5 procent.

Weet jij wat je moet doen bij dreigend ontslag? Eerste hulp voor als je baas je in haar kantoor roept.

1Leef niet louter voor je werk

Wen er maar aan, er zullen steeds meer ontslagen vallen. Hang dus nu niet al je hele sociale leven en zelfvertrouwen op aan je baas en je werk. Psycholoog Tjeerd Jorritsma van het bedrijf Arbeids Psychologie Amsterdam zegt het met nadruk: je baas zorgt niet voor jou. Dat moet je zelf doen.

Ook al valt het woord ontslag nog niet, zorg dan toch dat je een plan hebt voor als het gebeurt, adviseert hij. Het is verstandig om netwerken te hebben en sociale contacten buiten het werk, en om lid te zijn van een vereniging of vrijwilligerswerk te doen. Dat maakt je minder afhankelijk van je werk. Denk ook alvast na over wat je nog meer en anders zou kunnen en willen. Dan is de schok niet zó groot.

Denk je dat er binnenkort wel ontslagen gaan vallen en wil jij er niet één van zijn? Zie er dan op toe dat de personeelsfunctionaris een compleet dossier van je heeft, waar alle positieve beoordelingen inzitten. Dan kan slecht functioneren niet een argument zijn om je eruit te gooien.

Wordt je een cursus aangeboden om een vaardigheid onder de knie te krijgen, ga erop in, of vraag het zelf aan. Daarmee laat je zien dat je jezelf wilt verbeteren.

2Doe niets

Maar dan komt toch het moment dat je baas je vertelt dat ‘zij je moet laten gaan’ en je een ontslagbrief onder je neus duwt. Ja, het is allemaal heel jammer, en of je hier even wil tekenen. Wat te doen?

Advocaat Christiaan Zillinger Molenaar, die veel ontslagzaken doet, weet het wel: niets. Niet tekenen, niet huilen en schreeuwen dat je je baas en je werk haat en niet je computer en toegangspas inleveren.

Wat je wel moet doen, is zakelijk blijven en zeggen: „Ik ben het er niet mee eens. Ik wil hier over nadenken.” Zillinger: „Dan ga je naar huis en schrijf je direct een brief dat je een paar dagen bedenktijd nodig hebt en beschikbaar blijft voor werk. Als je niet meer wilt werken, kun je je aanspraak op je baan verliezen.” Je hoeft niet per se de volgende dag naar kantoor te gaan als dat niet hoeft, als je maar je bereidwilligheid toont.

Meld jezelf niet direct ziek na een heftig gesprek, zegt Zillinger ook. „Je hebt weliswaar het recht om niet ontslagen te worden als je ziek bent, maar als de ziekmelding overduidelijk door het conflict komt, kan de kantonrechter toch het contract ontbinden.”

3Bel dan een jurist

Ga thuis direct op zoek naar rechtshulp, ook als je niet meer voor het bedrijf wilt werken. Wellicht valt er nog een interessante ontslagvergoeding uit te halen. Ben je verzekerd voor rechtshulp, bel dan de verzekeraar. Die zal je doorverwijzen naar een eigen jurist. Een ontslagadvocaat vind je op internet.

Wie torenhoge rekeningen vreest, kan kiezen voor prepaid rechtshulp. Dat biedt financieel-juridisch dienstverlener DAS sinds dit jaar aan, naast hun rechtsbijstandsverzekering. Een advies kost 135 euro, onderhandelen 405 euro en bijstand in een procedure bij de rechter 810 euro. Jurist Olav Wagenaar van DAS: „Een advocaat kost al gauw 160 euro per uur. Een goede advocaat kan in een paar uur wel veel doen, maar bij ons weet je precies waar je aan toe bent.”

4Bedenk wat je wilt

Veel mensen willen niet meer blijven werken voor een baas die van hen afwil. Maar misschien wil jij dat wel, op een andere afdeling. Of je wilt weg met een riante vergoeding.

Dit is het moment om te bedenken of je dingen anders wil doen, zegt psycholoog Tjeerd Jorritsma. Misschien wil je de zorg in het gezin anders gaan verdelen of eindelijk zzp’er worden. „Maak een lijst met je competenties. Wat kan ik, wat wil ik? Nu is het moment.”

5Onderhandel

Hoe je onderhandelt, hangt af van de route die de werkgever kiest. De baas kan nu nog, tot het ontslagrecht verandert, drie routes bewandelen. Zij kan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV en hoeft dan geen vergoeding te betalen. Zij kan de kantonrechter vragen het contract te ontbinden en de ‘kantonrechtersformule’ (elk jaar in dienst is één maand salaris mee) betalen. Of zij kan samen met de werknemer een beëindigingsovereenkomst opstellen. Veruit de meeste ontslagen gaan via de derde route, maar dat kost de werkgever vaak een vergoeding. Want waarom zou jij anders akkoord gaan?

Er valt nog heel wat te onderhandelen.

Stel, je baas kiest voor de UWV-route, dan kun je dreigen alsnog naar de rechter te stappen. Dat mag. Maar het hoeft niet, mits ze je alsnog een vergoeding geeft.

Kiest je baas voor de kantonrechter, dan kun je zeggen dat je er best samen uit kunt komen, mits de vergoeding hoog genoeg is. Scheelt het bedrijf juridische kosten.

Biedt je baas een vergoeding aan terwijl jij wilt blijven, dan kun je naar de rechter stappen. Je betaalt dan wel zelf juridische kosten.

Zet in de overeenkomst in ieder geval de einddatum van het contract, tot wanneer je aan het werk blijft en hoe hoog de vergoeding is. Advocaat Zillinger onderhandelt vaak uit dat de werkgever de juridische kosten betaalt.

Let er vooral op dat je je recht op een WW-uitkering niet verspeelt. Het initiatief voor het ontslag moet van je baas komen en je moet niet op staande voet ontslagen zijn.

Je moet ook nooit tekenen als je ziek bent, zegt Zillinger. Dan verspeel je ook je recht op WW. En vraag niet al te veel. Dan stapt de baas misschien naar de kantonrechter en krijg je niet meer dan de formule.

6Vraag een uitkering aan

Dat kan eenvoudig op www.werk.nl. Ben je 26 van de 36 weken voor je ontslag in dienst geweest, dan krijg je een basisuitkering: twee maanden 75 procent van je laatst verdiende loon en één maand 70 procent. Voor elk gewerkt jaar krijg je daarbovenop nog een maand, tot maximaal drie jaar. Daarna kom je in de bijstand.

Er is een plafond aan de WW: iets meer dan 2.700 bruto per maand. Tijdens je uitkering moet je elke week een sollicitatiepoging doen. Dat is een brief schrijven of een gesprek voeren. Na een half jaar moet je werk op één niveau lager accepteren, na een jaar elke baan.

7Blijf bezig

Het is nuttig om te beseffen dat ontslagen worden één van de meest stressvolle gebeurtenissen is die een mens kan overkomen, zegt psycholoog Jorritsma. Net zoals bij andere akelige gebeurtenissen als ziekte of scheiding van een geliefde helpt het als je manieren hebt om daarmee om te gaan.

Ga na een ontslag dus niet drie maanden apathisch voor de tv hangen, zegt hij. Zet het niet op een drinken. Klaag even, maar niet de hele dag. Zoek lotgenoten. Idealiseer je vorige baan niet.

Het helpt om te gaan sporten en vrijwilligerswerk te doen. „Dan ontmoet je mensen en krijg je positieve reacties. Dat is goed voor je zelfvertrouwen.”

Maak een plan van aanpak, school jezelf om als je je het kunt permitteren en bazuin overal rond dat je werk zoekt. Jorritsma: „In Nederland is nu nog werk te vinden als je wilt.”

    • Carola Houtekamer