Meerdere zelfmoordaanslagen eisen 48 levens in Afghanistan

Bij een serie zelfmoordaanslagen in het zuidwesten en in het noorden van Afghanistan zijn zeker 48 mensen om het leven gekomen. Meer dan 130 mensen raakten gewond. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten gemeld. Vier van de aanslagen vonden plaats in de stad Zaranj in de provincie Nimroz vlakbij de grens met Iran. In de provincie Kunduz meldde de politie twaalf doden bij een andere aanslag. De aanslagen volgden direct op enkele andere aanvallen op de Afghaanse veiligheidsdiensten. Vorige week heeft een Afghaanse agent zeker tien van zijn collega’s doodgeschoten in het district Dilaram, eveneens in de provincie Nimroz. De man, die mogelijk banden had met opstandelingen, werd zelf na zijn actie gedood. De angst is groot dat Talibaanstrijders en militanten de veiligheidsdiensten geïnfiltreerd hebben.

Talibaanstrijders en andere militante bewegingen hebben de afgelopen maanden het aantal aanvallen opgevoerd nu de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan steeds meer veiligheidstaken overdraagt aan Afghaanse veiligheidsdiensten. BBC