Martha Heesen wint Gouden Lijst 2012

Martha Heesen/ Foto Freddy Rikken

Het jeugdboek Bajaar van de Nederlandse schrijfster Martha Hessen (1948) heeft de Gouden Lijst gewonnen, de prijs voor jeugdboeken in de leeftijd 12 tot 15 jaar. Dat laat de CPNB in een persbericht weten. 

De jury noemt het boek:

‘Een prachtig en ontroerend, knap geconstrueerd boek, waarin het poëtische verhaal van Julia, haar oma en haar vijf zusjes, en hun kameraadschap met het paard Bajaar, zich langzaam ontvouwt’

Bajaar was, in de categorie oorspronkelijk Nederlandse boeken, als enige boek genomineerd.In de categorie vertaalde boeken zijn vier titels genomineerd. De Gouden Lijsten worden uitgereikt op zaterdag 15 september tijdens de ‘Middag van het Kinderboek’ in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.

De jury noemt het boekenaanbod van 2011 ‘uitzonderlijk rijk’. Met name op vertaalgebied is de kwaliteit volgens de jury hoog . In die categorie zijn De weg van Siobhan Dowd (vertaald door Tjalling Bos), Schaduwliefde van Ruta Sepeteys (vertaald oor Michèlle Bernard), Trash van Andy Mulligan (vertaald door Esther Ottens) en Vango. Tussen hemel en aarde van Timothée de Fombolle (vertaald door Eef Gratama) genomineerd.

Op 15 september wordt de winnaar in de categorie best vertaalde boeken bekend gemaakt.

    • Roderick Nieuwenhuis