Kortkolom sport

Van Persie valt af in verkiezing beste speler

Nyon. Cristiano Ronaldo, Andrés Iniesta en Lionel Messi zijn de drie overgebleven kandidaten voor de verkiezing van de beste voetballer van Europa. Dat meldde de Europese voetbalbond UEFA gisteren. Robin van Persie viel bij de schifting af. De spits van Arsenal zat als enige Nederlander in de voorselectie van 32 kandidaten. Ronaldo en Messi behoorden vorig seizoen ook tot de laatste drie kandidaten. Messi, sterspeler van FC Barcelona, ging toen met de prijs aan de haal. Een beroepspanel van 53 journalisten uit de bij de UEFA aangesloten landen mag zijn stem uitbrengen. De winnaar wordt 30 augustus bekendgemaakt. (Novum)

Voormalig topschaker Gligoric overleden

Belgrado. Svetozar Gligoric, halverwege de vorige eeuw een van de beste schakers ter wereld, is gisteren op 89-jarige leeftijd aan een beroerte overleden. Dat heeft de Servische schaakbond gisteren bekendgemaakt. Grootmeester Gligoric won een gouden medaille op de Schaakolympiade in 1958 en behaalde diverse kampioenstitels in Europa. Ook was hij twaalf maal nationaal kampioen van voormalig Joegoslavië. Na zijn carrière schreef hij verschillende boeken, waaronder een over het gevecht van de eeuw tussen BorisSpasski en Bobby Fischer in 1972 in IJsland. (AFP)

Greenedge met Weening naar Vuelta

Rotterdam. Wielrenner Pieter Weening start zaterdag voor de vierde keer in de Ronde van Spanje. De 31-jarige Fries is door zijn ploeg Orica-Greenedge opgenomen in de negenkoppige selectie. Weening reed in 2004, 2006 en 2009 bij Rabobank al eens de Vuelta. Ook is hij, met een ritzege in de Ronde van Italië van 2011, de laatste Nederlandse ritwinnaar in een grote ronde. Het aantal Nederlanders dat in Pamplona van start gaat is nu negentien. Garmin-Sharp telt er vier: de broers Michael en Raymond Kreder, Martijn Maaskant en Thomas Dekker. (NRC)