Kortkolom buitenland

Aanslagen Afghanistan vergen 48 levens

Kabul. Bij aanslagen op markten in het zuidwesten en noorden van Afghanistan zijn gisteren 48 mensen gedood, de hoogste tol op één dag tot dusverre dit jaar. In de stad Zaranj, nabij de Iraanse grens, vielen 36 doden, toen drie daders, zich in de buurt van markten opbliezen. De tweede aanslag, in de noordelijke stad Kunduz, eiste 12 levens. De politie wist daarnaast drie andere terroristen in Zaranj onschadelijk te maken voor ze zichzelf konden opblazen. Ze hadden het gemunt op de woning van de gouverneur van de provincie Nimroz. (AP, BBC)

Bouw Braziliaanse megadam stilgelegd

SAO PAULO. De bouw van een grote stuwsdam in het Braziliaanse Amazonegebied is opnieuw stilgelegd na een besluit van de rechter. Eerst moeten inheemse volken worden geraadpleegd over de megadam, die een groot gebied onder water zal zetten. Volgens activisten komt door het Belo Monte-project het bestaan van 40.000 mensen in gevaar. Belo Monte wordt de op twee na grootste dam ter wereld en kost zo’n 11 miljard dollar . De regering zegt dat het een bron zal zijn van groene energie om de economische groei te versterken. (AP)

Aanval op ministerie Defensie Jemen

Sana’a. Drie militairen en twee burgers zijn gisteren gedood bij een aanval door militairen die trouw zijn aan ex-president Ali Abdullah Saleh op het ministerie van Defensie in de Jemenitische hoofdstad Sana’a. De aanval werd uitgevoerd door honderden militairen van de Republikeinse Garde van Salehs zoon, generaal Ahmed Ali Abdullah Saleh. In Sana’a speelt zich een machtsstrijd af tussen het kamp van Saleh en zijn opvolger, president Abd Rabbu Mansour Hadi. Hadi kondigde vorige week juist een herstructurering van de strijdkrachten aan die beoogt generaal Ahmeds Salehs positie te ondermijnen. (AFP)

Koerden laten Turkse parlementariër vrij

Diyarbakir. Koerdische strijders hebben gisteren een Turks oppositieparlementslid vrijgelaten wiens ontvoering zondag de vrees aanwakkerde voor een escalerende reeks ontvoeringen en geweld. Huseyin Aygin, lid van de Republikeinse Volkspartij uit de zuidoostelijke regio Tunceli, zei dat zijn ontvoerders juist de boodschap wilden verspreiden dat ze een politieke oplossing van het Koerdische conflict wensen. In het zuidoosten is het geweld tussen de Koerdische Arbeiderspartij, de PKK, en de Turkse autoriteiten de laatste tijd echter scherp geëscaleerd. (Reuters)

Malinese leger tegen troepenmacht Bamako

Bamako. Het Malinese leger heeft zich gisteren uitgesproken tegen de stationering van een buitenlandse troepenmacht in de hoofdstad Bamako. Een interventiemacht mag alleen worden ingezet in het noorden, dat in handen is van radicaal islamitische rebellen. Ook wil het leger slechts 600 tot 800 militairen toelaten, terwijl West-Afrikaanse landen een 3.000 man sterke troepenmacht willen sturen. West-Afrikaanse landen willen wel troepen naar Bamako sturen om de zwakke regering te ondersteunen. . (Reuters)

Neef Mladic krijgt een jaar voorwaardelijk

Belgrado. In Servië is gisteren een neef van de Bosnisch-Servische oud-legerleider Ratko Mladic veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf. De neef, Branislav Mladic, heeft Ratko Mladic vijf jaar lang geholpen zich te verbergen voor de autoriteiten. Ratko Mladic woonde in het huis van zijn neef, in het dorpje Lazarevo in Servië. (Reuters)