Kijktips

None

Film

Captain Abu Raed (Amin Matalqa, 2009, Jordanië).

Lieve film met mooie stoffige beelden van Amman, innemend acteerwerk en een melancholiek plot zonder grote verrassingen. De hoofdrol is voor Nadim Sawalha, een Jordaniër die talloze Arabieren speelde in onder meer Bondfilms. Hier is hij een oude, door het leven geslagen schoonmaker op het vliegveld van Amman. Als de weduwnaar een oude pilotenpet in de vuilnisbak vindt en die impulsief opzet, zien de buurtkinderen hem voor een gezagvoerder aan. Daarop besluit Raed zijn boekenwijsheid om te zetten in fictieve pilotenavonturen. Arte, 20.15-21.55u.

District 9 (Neill Blomkamp, VS/N-Z/CAN/Z-A).

Originele sciencefictionfilm met politieke inslag. Een miljoen aliens bivakkeert bij Johannesburg in een township onder nieuwe Apartheid. De ‘shrimps’ arriveerden eind jaren tachtig in een enorm ruimteschip, verloederd en hulpeloos. De mensheid hielp ze, maar nu moeten de aliens naar een tentenkamp ver buiten de stad. En dan gaat er wat mis. RTL7, 20.30-22.40u.

Informatief

Braune Flecken.

Reportage over het toenemende geweld tegen de Turkse gemeenschap door rechtse radicalen in het dal van de Wupper. Het begon met affiches op lantaarnpalen, provocaties en Sieg Heil roepen, maar sinds een jaar wordt daadwerkelijk geweld gebruikt en manifesteren vreemdelingenhaters zich steeds openlijker. Critici worden met de dood bedreigd, de politie aangevallen met traangas. In deze film zien we extremisten, slachtoffers, verontruste moeders en weifelende ex-extremisten in het stadje Radevormwald. Wat bezielt ze, en wat doen hun ouders, buren en de autoriteiten? ARD, 23.30-00.15u.

Amusement

Shine a Light.

Concertfilm door Martin Scorsese uit 1996 van een optreden van The Rolling Stones in het sfeervolle Beacon Theatre, New York.ZDF, 00.45-02.40u.