Kans op zware windstoten, hagel en onweersbuien - NS schrapt treinen

The Olympic Stadium is reflected in a mirror covered in drops of rain in Stratford, east London, July 14, 2012. Unseasonally wet weather is contunuing less than two weeks before the London 2012 Games are due to open. REUTERS/Andrew Winning (BRITAIN - Tags: SPORT OLYMPICS ENVIRONMENT CITYSPACE) Vanavond opnieuw kans op zomers onweer, hagel en lokale windstoten. Foto Reuters / Andrew Winning

In de loop van de middag kan in ons land het lang verwachte zomerweer tijdelijk plaatsmaken voor noodweer.

Weeronline.nl meldt dat in de tweede helft van de middag vooral in het zuiden de kans bestaat op onweersbuien. Later op de dag trekken die in noordwaartse richting het land over. Dat zal gepaard gaan met zware windstoten en hagel.

Twitter avatar weeronline weeronline Vanavond lokaal felle onweersbuien, maar eerst temperaturen van 25 tot 30 graden http://t.co/QhVh0SWc

Ook KNMI laat op de website zien dat het aangename weer van vandaag tijdelijk wordt verstoord. Het weerinstituut waarschuwt voor onweersbuien, regen en windstoten tot ongeveer 80 km/h.

Minder treinen in de namiddag

De NS schrapt vanwege het komende weer vanaf 17.00 uur een deel van de dienstregeling. Op de trajecten Rotterdam - Amsterdam, Rotterdam - Amersfoort en Den Haag - Utrecht worden minder treinen ingezet.

Het gaat om een voorzorgactie uit vrees voor schade aan installaties door bliksem en harde wind, laat de NS weten. Voor hoelang de maatregel geldt en welke treinen precies worden geschrapt is onduidelijk.

Ook weggebruikers zullen op hun tellen moeten passen. De VerkeersInformatieDienst waarschuwt vooral vrachtwagens en automobilisten met een caravan voor zware windstoten. De dienst adviseert weggebruikers de actuele verkeerssituatie in de gaten te houden.

Na regen komt (mogelijk) hittegolf

Ondanks het naderende onweer belooft het weer de komende dagen een stuk beter te worden. Weeronline voorspelt vanaf woensdag vijf achtereenvolgende dagen waarop het kwik boven de 25 graden uitschiet, waarvan minstens drie boven de 30. Mochten die temperaturen in De Bilt worden gemeten, dan bevindt ons land zich officieel in een hittegolf.

Hulpdiensten en organisatoren van festivals houden rekening met het hete weer. De strandpolitie in Bloemendaal rekenen op een grote stroom badganger en de organisatie van Lowlands, dat vrijdag aanvangt, adviseert bezoekers voldoende water te drinken.

    • Dirk Wijnand de Jong