Kamp: pensioenen worden onbetaalbaar door plannen Europa

Het Nederlandse pensioenstelsel wordt onbetaalbaar als de plannen van de Europese Commissie voor verhoogde kapitaaleisen doorgaan. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp vandaag in Elsevier. Kamp zegt in het interview toe “absoluut” voor de verhoogde eisen te gaan liggen.

Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Het Nederlandse pensioenstelsel wordt onbetaalbaar als de plannen van de Europese Commissie voor verhoogde kapitaaleisen doorgaan. Dat zegt demissionair minister van Sociale Zaken Henk Kamp vandaag in Elsevier. Kamp zegt in het interview toe “absoluut” voor de verhoogde eisen te gaan liggen.

In de plannen van Europees Commissaris Michel Barnier (Interne markt) moeten pensioenfondsen aan dezelfde kapitaaleisen voldoen als verzekeraars. Kamp heeft becijferd wat dit kost. Fondsen zouden hierdoor elf procent meer kapitaal moeten aanhouden, waardoor deelnemers tien miljard euro extra pensioenpremies moeten ophoesten. “Dat kan het pensioenstelsel niet aan”, aldus Kamp.

Kamp tegen Europese Commissie: blijf van ons pensioen af

Kamp roept Barnier dan ook op afstand te doen van de kapitaaleisen:

“Ik wil dat hij erkent dat pensioenfondsen en verzekeraars verschillende producten leveren en dus verschillend moeten worden behandeld. Blijf van ons pensioen af.”

Kamp heeft er geen bezwaar tegen als de commissie een bodem legt onder de oudedagvoorzieningen in de EU-landen:

“En ik vind het positief dat pensioenrechten straks gemakkelijker van het ene naar het andere land kunnen worden meegenomen. Brussel mag zich dus wat dat betreft wel bemoeien met de pensioenen, maar zonder onnodige voorschriften die slecht uitpakken voor de gepensioneerden.”

    • Pim van den Dool