‘Iran biedt militaire steun aan verzwakte Syrische legereenheden’

A Free Syrian Army fighter aims his sniper rifle Aleppo August 14, 2012. REUTERS/Goran Tomasevic (SYRIA - Tags: CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY) Een strijder van het Vrije Syrische Leger in de straten van Aleppo. Foto Reuters / Goran Tomasevic

In een poging de verzwakte strijdkrachten bij te staan, heeft Iran militaire steun aan Syrië aangeboden. De beschuldigingen aan het adres van Iran komen onder meer van de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta, die beweert dat Iran zich bezighoudt met het opzetten en trainen van een militie.

Iran zou hulp bieden aan het leger van president Assad, dat na een 18 maanden lange strijd tegen zijn opposanten, die hem willen afzetten, vermoeid is geraakt. Volgens Panetta zullen door de steun van Iran de bloedvergieten in het land doorgaan.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de minister in het Pentagon liet de Amerikaanse generaal Martin Dempsey weten dat de Verenigde Staten in gesprek zijn met Jordanië en Turkije over het creeëren van een veilige zone. De twee buurlanden van Syrië zien het aantal vluchtelingen uit het getergde land de laatste tijd sterk toenemen.

Explosie in Damascus

De strijd in het land tussen legereenheden en opstandelingen heeft inmiddels geleid tot meer dan 23.000 doden, menen activisten. Met name in de stad Aleppo vinden de laatste weken hevige gevechten plaats. Ook Damascus is nog steeds het toneel van onenigheden. NOS-correspondent Sander van Hoorn keerde terug naar de hoofdstad en liet via Twitter weten dat nabij een hotel waar veel waarnemers van de Verenigde Naties verblijven een bom is ontploft:

Twitter avatar svhoorn Sander van Hoorn Zware ontploffing centrum #damascus. Zwarte rookpluim vlakbij hotel waar VN-waarnemers #Syrie zitten. Er zijn daar 2 militaire bases
Twitter avatar svhoorn Sander van Hoorn Second pic of aftermath explosion. Syrian TV is making the ‘official’ pics. #Syria. http://t.co/utPU6aeP
    • Dirk Wijnand de Jong