Hero Brinkman verbiedt ontslagen

Een opmerkelijk plan voor een liberale partij: een ontslagverbod voor overheid en bedrijven, voor minimaal twee jaar. Het Democratisch Politiek Keerpunt van Hero Brinkman wil zo de economie uit het slop trekken. Waarom „een klassiek liberale partij” met zo’n voorstel komt? „Dit is een bijzondere periode”, zei de ex-PVV’er vanmorgen.

Brinkman heeft het plan onder meer samen met oud-minister Herman Heinsbroek (LPF) bedacht. Maar Heinsbroek was, anders dan aangekondigd, niet bij de presentatie aanwezig. „We hebben elkaar twee uur gesproken en over alles waren we het eens”, zei Brinkman. Of Heinsbroek vaker een rol krijgt bij het DKP kon hij nog niet zeggen.

De nieuwe partij wil met vier „majeure maatregelen”, zoals Brinkman zei, de crisis te lijf. Behalve het ontslagverbod, waarvan alleen bedrijven in aantoonbare financiële nood zijn uitgesloten, denkt zijn partij aan het twee jaar bevriezen van alle lonen, het opsplitsen van zaken- en privébanken en opsplitsing van de euro. Er zou een aparte euro moeten komen voor Nederland en andere gezonde West-Europese landen. Dan willen ook Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zich aansluiten, verwacht hij. Als dit niet lukt, moet Nederland een aparte munt voor binnenlands betalingsverkeer instellen, de florijn.

Brinkman wilde niet zeggen hoeveel zijn partij de komende jaren wil bezuinigen. En zijn plannen laat hij ook niet doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Dit „Communistisch Planbureau” is niet onafhankelijk en moet zo snel mogelijk worden opgedoekt, vindt hij.