Frankrijk weer in brand door rellen in banlieues

Jongeren staken auto’s in brand en schoten met hagel op de politie. Zestien agenten raakten gewond.

Amiens. Na hevige rellen in de Noord-Franse stad Amiens en gevechten in het Zuid-Franse Toulouse heeft de Franse president François Hollande gisteren veiligheid tot prioriteit van de regering verklaard. De staat zal „alle middelen inzetten om geweld te bestrijden”, zei hij. Hollande kondigde onmiddellijk aan de budgetten van de politie te verhogen. Vooral in Amiens was het geweld ernstig. Zestien agenten raakten gisternacht gewond in gevechten met jongeren die volgens de lokale autoriteiten „zeer gewelddadig” waren. Zij staken auto’s in brand nadat ze de passagiers eruit hadden gesleurd. Ze schoten met zware hagel op de politie. Twee agenten werden met lichte schotwonden opgenomen. Drie agenten raakten gewond door vuurwerk. Behalve auto’s staken de jongeren een buurthuis, een kleuterschool en een sporthal in brand, en tientallen vuilnisbakken. Ook aan het begin van gisteravond bleef de politie in Amiens waakzaam uit angst dat de rellen weer zullen uitbreken.

Het is de eerste keer dat president Hollande wordt geconfronteerd met stadsrellen. Net als Parijs hebben vele Franse steden probleemwijken, waar vooral allochtone jongeren een moeizame relatie met de politie onderhouden. Hollandes voorgangers Chirac en Sarkozy kondigden, respectievelijk in 2005 en 2007, plannen aan voor omvangrijke hulp na wekenlange rellen. Zowel in Amiens als in Toulouse was het al dagen onrustig. NRC