Europese banken hebben duizend miljard aan slechte leningen op balans

Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, begin juli in gesprek met Luis de Guindos, de Spaanse minister van Economische Zaken. Foto Reuters / Francois Lenoir

Op de balansen van de Europese banken stonden aan het einde van vorig jaar voor het eerst meer dan duizend miljard euro aan slechte leningen. Uit een onderzoek van accountantskantoor PWC, vandaag gespresenteerd in Frankfurt, blijkt dat het aandeel slechte leningen in een jaar met tien procent is toegenomen.

Een groot deel van de stijging is te wijten aan banken in probleemlanden als Griekenland, Spanje en Italië, waar het aantal slechte leningen respectievelijk toenam met 50 procent (tot 40 miljard euro), 23 procent (tot 136 miljard) en 40 procent (tot 107 miljard).

In ons land, alsmede in Groot-Brittannië en Duitsland, is het bedrag aan ongezonde leningen gelijk gebleven. In Nederland staat een bedrag van 52 miljard euro in de boeken.

‘Leningen worden opgekocht door Amerikaanse durfinvesteerders’

In een interview met BNR Nieuwsradio vorige week vertelt FD-redacteur Marijn Jongsma dat de slechte leningen in sommige gevallen worden opgekocht door Amerikaanse durfinvesteerders.

“Het is niet helemaal in te schatten om hoeveel geld het precies gaat. Er wordt verwacht dat Spaanse banken op die manier 10 tot 15 miljard in de komende 12 maanden gaan verkopen.”

Volgens Jongsma is het opkopen van slechte leningen aantrekkelijk omdat bij voorbaat kan worden uitgerekend wat ze ongeveer terugkrijgen.