Defensie onderschepte 2000 kilo cocaïne in Caribisch gebied

Foto Defensie

De Nederlandse marine is betrokken geweest bij de onderschepping van een lading cocaïne van naar schatting 2.000 kilo in het Caribisch gebied. In juni voorkwam het fregat Hr. Ms. Tromp dat de lading vanuit Colombia over zee werden gesmokkeld. Dat maakt Defensie vanmiddag bekend.

In verband met het onderzoek en lopende operaties kon de onderschepping niet eerder gemeld worden. De drugs zijn niet in beslag genomen, omdat de smokkelaars die hebben laten zinken.

In de nacht van zondag 17 juni ontdekte een Amerikaans patrouillevliegtuig een zogenoemde go-fast die met enorme snelheid uit de territoriale wateren van Colombia de Caribische zee op voer. Daarna werd vanaf de Nederlandse marinebasis op Curaçao een zoekoperatie op touw gezet waar namens Nederland de Tromp aan meedeed, ondersteund door een vliegtuig van de kustwacht in het Caribisch gebied.

Moeilijk om daadwerkelijk hoeveelheid onderschepte cocaïne vast te stellen

“Tijdens de klopjacht hebben de opvarenden de contrabande over boord gegooid”, zegt de defensiewoordvoerder op Curaçao tegen NRC Handelsblad. De schatting dat het om een lading van 2.000 kilo ging, is gebaseerd op onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten. “Die kunnen hun bronnen niet prijsgeven.”

De daadwerkelijke hoeveelheid kan nooit worden vastgesteld, want de lading cocaïne wordt niet van de zeebodem opgedoken, aldus de woordvoerder:

“Het is ter plaatse veel te diep. Bovendien is de kans dat de cocaïne gevonden wordt zeer gering, gezien de stroming en verzanding.”

Wel werden aan boord van de speedboot, die werd aangedreven door vier buitenboordmotoren, sporen van cocaïne aangetroffen. De vier bemanningsleden zijn aangehouden en verhoord op het Amerikaanse schip de USS Carr, maar wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten en afgezet op hun boot.

Grootste onderschepte transport voor marine sinds 2008

Het is het grootste cocaïnetransport dat Nederlandse militairen verstoord hebben sinds de Hr. Ms. Van Speijk in 2008 een lading van 4.200 kilo aantrof aan boord van een Panamees vrachtschip. In de eerste helft van dit jaar hebben de internationale troepen in de regio al transporten van in totaal ruim 70.000 onderschept, meer dan 160 drugscriminelen opgepakt en ruim 40 boten in beslag genomen, zo blijkt uit Amerikaanse cijfers.

    • Emilie van Outeren