De bondscoach is weer de baas

In aanloop naar zijn eerste interland, vanavond tegen België, zette bondscoach Van Gaal een beproefd wapen in: duidelijkheid.

Brussel. Louis van Gaal heeft na één dag al duidelijkheid geschapen bij Oranje. Aan de eeuwige discussie wie nu in de spits van het Nederlands elftal moet komen te staan, is een einde gekomen. Klaas-Jan Huntelaar krijgt als aanvalsleider de voorkeur boven Robin van Persie. En Wesley Sneijder is de nieuwe captain van een elftal dat na een kringgesprek van anderhalf uur een streep onder het teleurstellend verlopen EK zette. „Er zijn ontzettend veel problemen geweest binnen de groep, maar het voetbal bindt ons”, stelde Van Gaal in Brussel. „Het is vooral zaak dat we de eerste maand goed doorkomen.”

De nieuwe bondscoach werd door de KNVB binnengehaald als iemand die voor een frisse start moest zien te zorgen. Maar ook als een trainer die het Nederlands elftal van vers bloed en nieuw elan moest voorzien. De internationaal ervaren Van Gaal achtte zichzelf daartoe de aangewezen man. De voormalige coach van Ajax, Barcelona, AZ en Bayern München schroomde niet om direct zijn stempel op de selectie te drukken. Achter een tafel deed hij in een korte broek op zeer openhartige wijze zijn verhaal. „Het is wel de vraag of ik altijd zo open naar de media zal blijven”, zei Van Gaal lachend.

De 61-jarige Van Gaal wist dat hij er niet aan ontkwam een groepsgesprek te houden met de spelers die speelminuten hadden gemaakt op het EK. Van Gaal hoorde op verzoek van de internationals de verschillende verhalen over het echec in Polen en Oekraïne en trok daarna vrij snel zijn conclusies. „Het was een openhartig gesprek waarbij soms harde woorden zijn gevallen. Er zijn een hoop zaken naar boven gekomen. Dit soort dingen kunnen gebeuren als er wordt verloren. Dat heb ik in het verleden bij AZ ook meegemaakt”, stelde hij. „Het komt alleen bij de ene coach vaker voor dan bij de ander.”

Van Gaal ging vrij snel over op de orde van de dag en begon in aanloop naar het vriendschappelijke duel van vanavond in Brussel met België aan zijn tactische bespreking. In nog geen uur tijd schiep hij helderheid over het spelsysteem (4-3-3 ‘met de punt naar achteren’), zijn aanvoerders (Sneijder en Dirk Kuijt als vice-captain) en zijn centrumspits (Huntelaar). „Ik heb een maand gehad om na te denken. Het Nederlands elftal zal iets aanvallender gaan spelen”, sprak Van Gaal.

De bondscoach ging zelfs nog verder en maakte gisteren in het zaaltje met zo’n veertig journalisten de opstelling van Nederland voor de 125ste derby der lage landen bekend: Stekelenburg, Van Rhijn, Heitinga, Mathijsen, Willems, De Jong, Van der Vaart, Sneijder, Robben, Huntelaar en Narsingh. Van Gaal liet tot hilariteit van de media ook nog even weten dat Viergever, De Vrij en Martins Indi in de tweede helft hun debuut voor Oranje zullen maken.

Van Gaal was zich ervan bewust dat hij naast individuele gesprekken met zijn aanvoerders Sneijder en Kuijt ook in de slag moest met Robben en Van Persie. Hij moest aan Robben uitleggen dat de vleugelaanvaller in Oranje van de rechter- naar de linkerkant zal verhuizen. Een paar jaar terug had Van Gaal hem als coach van Bayern München van links naar rechts verplaatst. Van Gaal moest vervolgens in een slechtnieuwsgesprek aan Van Persie uitleggen dat hij in de hiërarchie achter Huntelaar staat.

Van Gaal koos bewust niet voor het poldermodel en maakte aan Van Persie duidelijk dat hij hem minder geschikt acht voor een plek op de vleugels. De spits van Arsenal liet in een persoonlijk onderhoud weten dat hij nooit zal opgeven. Van Gaal roemde de wijze waarop Van Persie reageerde. „Ik heb een geweldig gesprek met hem gehad. Dit heb ik zelden zo met een voetballer meegemaakt”, zei Van Gaal. „Huntelaar krijgt mijn vertrouwen omdat die in mijn ogen meer heeft gebracht in Oranje. Maar de rollen kunnen ook weer worden omgedraaid.”

Met absolute helderheid in het achterhoofd trainde Oranje gisteravond in het Koning Boudewijnstadion. Het nieuwe elftal van Van Gaal werkte een ontspannen partijtje af tegen de reserves. De bondscoach verhief slechts een paar keer zijn stem. Eén ding is nu al meer dan duidelijk bij Oranje. De spelers mochten hun zegje doen, maar er is maar één baas: Louis van Gaal.

    • Koen Greven