De 5 werkelijkheden van de langstudeerboete

e 5 werkelijkheden van de langstudeerboete

„Om het studierendement te verhogen zal van langstudeerders een hoger collegegeld

worden gevraagd”, schrijven VVD en CDA in 2010 in hun regeerakkoord. Er komt dus een langstudeerboete. Het idee is afkomstig van het CDA.

In het Lenteakkoord draaien VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie een aantal omstreden bezuinigingen terug, maar niet de langstudeerboete. Die komt straks in de Rijksbegroting 2013 (en wordt daarmee een wet) en moet 180 miljoen euro opleveren.

Bij de presentatie van het VVD-programma zegt lijsttrekker Rutte af te willen van de „gehate langstudeerboete”. Maar tijdens zijn persconferentie als premier wil hij er later op de dag niet meer op ingaan.

Gisteren zei CDA-leider Van Haersma Buma plotseling dat hij van de langstudeerboete af wil. „Ik sta voor een CDA dat geen compromis verdedigt, maar zélf ergens voor staat”, aldus Buma.

De begroting voor 2013 moet nog worden vastgesteld, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Maar op dat moment wordt ook onderhandeld over een nieuwe regering. De langstudeerboete zal bij de formatie opnieuw ter discussie staan.