Criminelen infiltreren steeds vaker bij zorgverzekeraars

Criminele organisaties infiltreren steeds vaker bij zorgverzekeraars om geld achterover te drukken. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend. De politie, het Openbaar Ministerie en verzekeraars hebben de bestrijding van deze fraude in een nieuw plan van aanpak tot speerpunt gemaakt.

Bij de infiltratie solliciteren criminelen doelbewust naar een baan bij een zorgverzekeraar, om vervolgens van binnenuit geld weg te kunnen sluizen met behulp van nepdeclaraties op het storten van vergoedingen op eigen rekening. Dat kan gaan om enorme bedragen.

Uit een fraudeanalyse van Zorgverzekeraars Nederland over het jaar 2011 blijkt volgens de Volkskrant dat 3 procent van de schade bij verzekeraars, zo’n 231.000 euro, wordt veroorzaakt door interne fraude. En daar komt nog bij dat de meeste interne fraude nooit wordt ontdekt. Veel onterechte declaraties worden afgedaan als ‘vergissing’. De verzekeraars gaan dan niet uit van opzet.

Zorgverzekeraars zelf willen in de krant niets over eventuele infiltraties zeggen.

Criminelen zouden overigens niet alleen bij verzekeraars infiltreren. Ook organisaties die beslissen of iemand recht heeft op bepaalde zorg, zoals het Centrum Indicatiestelling Zorg, zijn een doelwit van infiltrerende fraudeurs. Drie jaar geleden constateerde de FIOD al dat het CIZ intern niet controleert op fraude