Britten willen dat Van Commenée blijft

De Britse atletiekbond UK Athletics heeft de Nederlander Charles van Commenée gevraagd aan te blijven als hoofdcoach.

De geboren Amsterdammer had vooraf als doel gesteld om acht medailles te behalen tijdens de Olympische Spelen in Londen. De Britse atletiekploeg won echter zes medailles, waaronder vier gouden.

Van Commenée denkt erover te vertrekken, vanwege het niet halen van de doelstellingen. Maar de algemeen directeur van UK Athletics, Niels de Vos, heeft Van Commenée gevraagd aan te blijven. De 54-jarige Van Commenée spreekt in The Guardian van een „vreemde situatie”. „Ik haal de doelen niet en mensen vragen me om te blijven, gek.”

Onder de mensen die willen dat Van Commenée aanblijft, behoort Sebastian Coe, voorzitter van het Londense organisatiecomité Locog.

De Vos adviseerde de Nederlander op vakantie te gaan en zich te bezinnen op zijn toekomst. Van Commenée volgt het advies op en gaat op korte termijn op vakantie, „liggend op mijn rug ergens op de Caraïben en waarschijnlijk met een grote sigaar”.

Van Commenée zegt dat hij zich vereerd voelt dat hij gevraagd is te blijven. Maar: „Het gaat niet om wat het beste is voor Charles, het gaat erom wat het beste is voor de Britse atletiek.” Van Commenée zal over drie weken bekendmaken of hij wel of niet aanblijft.

Hoogtepunt voor Van Commenée en de Britse atletiek was op zaterdag 4 augustus. Binnen één uur tijd werden drie gouden medailles geoogst door zevenkampster Jessica Ennis, verspringer Greg Rutherford en langeafstandsloper Mo Farah op de tien kilometer.

Oud-jeugdkampioen hinkstapsprong Van Commenée was in 2008 (Peking) chef de mission van Nederland. Daarna vertrok hij naar Groot-Brittannië om de eerste buitenlandse technisch directeur van UK Athletics te worden. Eerder was hij al bondscoach van de Britse meerkampers en de springonderdelen. NRC