Britten willen dat Van Commenée blijft

Team GB head coach Charles van Commenee (L) speaks alongside Team GB Chef de Mission Andy hunt (2nd L) and Greg Rutherford at a news conference to announce the Team GB track and field event athletes in London July 3, 2012. Sprinter Dwain Chambers, who was given a two-year doping ban in 2003, was included on Tuesday in Britain's athletics team for the London Olympics. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: SPORT OLYMPICS ATHLETICS) Reuters

De Britse atletiekbond UK Athletics heeft de Nederlander Charles van Commenée gevraagd aan te blijven als hoofdcoach.

De geboren Amsterdammer had vooraf als doel gesteld om acht medailles te behalen tijdens de Olympische Spelen in Londen. De Britse atletiekploeg won echter zes medailles, waaronder vier gouden.

Van Commenée denkt erover te vertrekken, vanwege het niet halen van de doelstellingen. Maar de algemeen directeur van UK Athletics, Niels de Vos, heeft Van Commenée gevraagd aan te blijven. De 54-jarige Van Commenée spreekt in The Guardian van een „vreemde situatie”. „Ik haal de doelen niet en mensen vragen me om te blijven, gek.”

Onder de mensen die willen dat Van Commenée aanblijft, behoort Sebastian Coe, voorzitter van het Londense organisatiecomité Locog.

De Vos adviseerde de Nederlander op vakantie te gaan en zich te bezinnen op zijn toekomst. Van Commenée volgt het advies op en gaat op korte termijn op vakantie, „liggend op mijn rug ergens op de Caraïben en waarschijnlijk met een grote sigaar”.

Van Commenée zegt dat hij zich vereerd voelt dat hij gevraagd is te blijven. Maar: „Het gaat niet om wat het beste is voor Charles, het gaat erom wat het beste is voor de Britse atletiek.” Van Commenée zal over drie weken bekendmaken of hij wel of niet aanblijft.

Hoogtepunt voor Van Commenée en de Britse atletiek was op zaterdag 4 augustus. Binnen één uur tijd werden drie gouden medailles geoogst door zevenkampster Jessica Ennis, verspringer Greg Rutherford en langeafstandsloper Mo Farah op de tien kilometer.

Oud-jeugdkampioen hinkstapsprong Van Commenée was in 2008 (Peking) chef de mission van Nederland. Daarna vertrok hij naar Groot-Brittannië om de eerste buitenlandse technisch directeur van UK Athletics te worden. Eerder was hij al bondscoach van de Britse meerkampers en de springonderdelen. NRC