Bierbrouwer Barack - Obama trakteert aanhangers op een rondje

CORRECTS NAME FROM MIKE CUNNINGHAM III TO MIKE CUNNINGHAM II - President Barack Obama has a beer with Mike Cunningham II, left, and another worker at the beer stand during a visit to the Iowa State Fair, Monday, Aug. 13, 2012, in Des Moines, Iowa. The president is on a three-day campaign bus tour through Iowa. (AP Photo/Carolyn Kaster) Obama aan het bier tijdens zijn campagnebezoek aan Iowa. Foto AP / Carolyn Kaster

Dat de Amerikaanse president Barack Obama vele talenten heeft, moge duidelijk zijn. Maar onbekend tot nu toe was dat bierbrouwen er één is. Op campagne in de staat Iowa kwam aan het licht dat er een heuse brouwerij in het Witte Huis bestaat. En passant gaf Obama zijn supporters even een rondje.

De economie stimuleren, dat is wat Obama aan het doen was bij de tap in Iowa. Die grap klonk tenminste vanuit het publiek dat zich achter hekken verdrong om de president een biertje te zien aanschaffen. Obama pikte het commentaar snel op en riep terug:

“Iedereen die ouder is dan 21, kom nu hier en bestel een biertje.”

De toeschouwers reageerden daar vervolgens weer op met: “wij willen bier.” En dus haalde de president daadwerkelijk een paar dollarbriefjes uit zijn broekzak en besloot tien mensen te trakteren.

Obama betaalt een rondje bier voor tien aanhangers:

Obama brouwt zelf White House Honey Ale

Leuk natuurlijk, bier weg geven op campagne (de Republikeinen zullen binnenkort wel sneren dat Obama kiezers dronken voert om stemmen te winnen), maar het echte nieuws was dat Obama ook zelf bier brouwt.

White House Honey Ale blijkt de naam van het brouwsel van de president. Obama gaf later tijdens zijn bezoek in Iowa ook een flesje van het exclusieve bier als cadeau. Wellicht om te bewijzen dat zijn bier echt bestaat. Het brouwsel zou zijn gemaakt met behulp van honing van de bijen die First Lady Michelle houdt. Het bier bestaat in een lichte en een donkere variant.

De woordvoerder van het Witte Huis, Jay Carney, bevestigde tegenover de aanwezige journalisten dat er daadwerkelijk een kleine brouwerij is ingebouwd in het Witte Huis en dat Obama het bier zelf maakt en ook opslaat in de kelder van zijn ambtswoning.

“Er is inderdaad een thuisbrouwerij, als je dat zo noemen wilt. Ik heb echter alleen het lichte bier geproefd. Maar ik moet zeggen: dat is erg verfrissend.”

Carney gaf wel aan in feite niet zo’n heel fervent bierdrinker te zijn. Toen de journalisten door bleven zagen over de details van het presidentiële bier, antwoordde hij uiteindelijk echter dat hij het spul desalniettemin liever drinkt dan dat hij er eindeloos over praat.

Obama in Ierland aan de Guinness, toch niet helemaal zijn ‘cup of tea’ lijkt het:

    • Niels Posthumus