Belgisch talent en Oranje-ego’s

Oranje oefent vanavond in Brussel tegen de Belgische nationale ploeg.
Oranje oefent vanavond in Brussel tegen de Belgische nationale ploeg.

Voetbalinterland België - Nederland. SBS6, 20.00 - 23.00 uur

De Klassieker der Lage Landen zorgt al sinds 1905 voor gezonde rivaliteit tussen Nederland en België. Alle vooroordelen en moppen worden even van tafel geschoven: op het veld vindt de enige echte afrekening plaats. In het verleden leverde dat het nodige spektakel op. Denk aan de weergaloze lob van Johan Cruijff in 1976 over doelman Jean-Marie Pfaff. Of het doelpuntenfestijn in 1999. Patrick Kluivert, nu assistent van bondscoach Louis van Gaal, leek toen met twee goals matchwinnaar, maar uiteindelijk eindigde de oefeninterland in 5-5.

De laatste jaren lijkt onderschatting Oranjes tweede natuur. De nummer 53 van de wereldranglijst is toch ons kleine broertje? En behaalden onze zuiderburen de afgelopen Spelen niet slechts drie medailles?

Vergis je niet: de laatste vijf interlands tegen België wist Nederland niet meer te winnen. Nog erger: de Rode Duivels vormen een van de meest talentvolle teams van Europa. Ze zouden het ‘de ego’s van Oranje’ wel eens lastig kunnen maken.

Zap overigens niet weg bij het eindsignaal. Het belooft een interessante nabeschouwing te worden, onder leiding van Hans Kraaij jr. De snel gepikeerde verslaggever tegenover de licht ontvlambare Van Gaal. „Vooraf praat je leuk over de opstelling, maar stel je achteraf twee kritische vragen, dan kan hij je helemaal de touwtyfus schelden”, zei Kraaij jr. deze week tegen het magazine ELF Voetbal. „Gelukkig maar dat ik daar goed tegen kan.”

    • Jens Pauw