België gelooft in generatie van veelbelovende Rode Duivels

Het Belgisch nationaal elftal heeft zoveel potentie dat het geloof bij voetbalfans terug is. De oefeninterland tegen Nederland was in een week uitverkocht. „Een record.”

Bondscoach Marc Wilmots (42) reageert afgemeten als hem de vraag wordt voorgelegd of het nationale elftal van België zich zou moeten kunnen meten met Nederland. „Nederland heeft topspelers die zich op een hoog niveau hebben bewezen. Dat geldt voor onze internationals nog niet. Daar moeten we wel naar toe”, zegt de oud-voetballer in het Koning Boudewijnstadion.

Het Belgische voetbal komt uit een diep dal. De Rode Duivels ontbraken op de voorbije WK’s en EK’s en vochten steeds tegen het gegeven dat het nationale elftal maar geen eenheid werd. Maar vorig jaar was er – ondanks de mislukte kwalificatie voor het afgelopen EK – een ommekeer. De ploeg van België beschikt met voetballers als Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Daniel Van Buyten en Eden Hazard over zoveel potentie dat het geloof bij de voetbalfans terug is.

Het vriendschappelijke duel tussen België en Nederland was binnen een week uitverkocht. „Dat mogen we wel een record noemen”, zegt François De Keersmaecker tijdens een persdiner in aanloop naar de wedstrijd. De voorzitter van de Belgische voetbalbond (KBVB) stelt vast dat zijn land het voetbal weer heeft omarmd. „In 2011 reisden tweeduizend supporters mee naar een uitwedstrijd tegen Oostenrijk. Sindsdien is het aantal fans enorm toegenomen. Inmiddels zijn er negenduizend mensen lid van de supportersclub”, aldus De Keersmaecker.

De Belgische voetbalbond zag al jaren uit naar een weerzien op het veld met Nederland. De afgelopen acht jaar troffen beide buurlanden elkaar niet meer. De voormalige bondscoach Bert van Marwijk zou een paar keer hebben aangegeven dat hij niet tegen België wilde oefenen. De laatste keer dat beide landen tegen elkaar speelden was in mei 2004 in Eindhoven. België won met 1-0, door een doelpunt van Bart Goor.

In een zoektocht naar succes richtte België zich in 2009 even op Louis van Gaal. Maar na één gesprek tussen de bestuurders van de Belgische bond en de Nederlandse coach bleek al dat beide partijen totaal verschillend over voetbal dachten. De KBVB stelde vervolgens Dick Advocaat aan, maar ook dit leidde niet tot het gewenste resultaat. Advocaat vertrok al snel naar Rusland. Onder opvolger Georges Leekens slaagde België er niet in om zich in een groep met Duitsland, Turkije, Oostenrijk, Azerbajdzjan en Kazachstan te plaatsen voor het EK in Polen en Oekraïne.

Het Belgische elftal is onder Wilmots een nieuwe weg ingeslagen. De bondscoach wil van de verzameling talenten een hecht elftal bouwen dat aanvallend durft te voetballen. De 70-voudig international was de afgelopen jaren assistent-bondscoach, maar nu Wilmots op eigen benen staat hoopt hij de successen uit het verleden te kunnen doen herleven. Wilmots speelde vier keer met België op een WK.

België beschikt met Thomas Vermaelen, Vincent Kompany, Daniel Van Buyten en Jan Vertonghen met name over een generatie sterke verdedigers. Vermaelen en Van Buyten zullen vanavond tegen Nederland het centrum vormen. Kompany haakte deze week af door een blessure aan zijn kuit. Wilmots ziet in oud-Ajacied Vertonghen eerder een linksback of linkermiddenvelder dan een centrumverdediger. Die moet zich in de ogen van Wilmots nu wel als een leider laten gelden. België is bij de kwalificaties voor het WK van 2014 ingedeeld in een groep met Kroatië, Servië, Schotland, Macedonië en Wales.

    • Koen Greven