Westerling erkende executies op Zuid-Sulawesi in opgedoken interview uit 1969

Raymond Westerling in 1984. Foto Hollandse Hoogte / Marijke Bresser

Kapitein Raymond Westerling heeft al in een interview dat in 1969 is opgenomen gezegd dat op het Indonesiche eiland Zuid-Sulawesi mensen standrechtelijk zijn geëxecuteerd. Het interview werd nooit werd uitgezonden. Het televisieprogramma Altijd Wat doet dat vanavond alsnog.

In het interview geeft Westerling volgens de programmamakers voor het eerst toe dat onder zijn verantwoordelijkheid oorlogsmisdaden zijn gepleegd. Hij zegt niet dat hij daar zelf een rol bij heeft gehad. Drie ondergeschikten zouden hiervoor uit hun functie zijn gezet.

‘Westerling bekende executies ook al in zijn memoires’

NRC-redacteur Bart Funnekotter stelt echter dat de nu alsnog uitgezonden biecht van Westerling inhoudelijk een stuk minder opmerkelijk is dan hij lijkt.

“Dat hij ‘bekent’ dat hij standrechtelijke executies heeft laten uitvoeren, is geen nieuws. Dat heeft hij vele malen eerder gedaan, in interviews en in zijn memoires.”

Het is vooral opmerkelijk dat het nooit uitgezonden interview nu alsnog op televisie komt. Volgens de Volkskrant durfde eind de jaren zestig geen enkele omroep het toentertijd aan het vraaggesprek uit te zenden. Het onderwerp lag destijds erg gevoelig.

Westerling: ik ben verantwoordelijk

‘Minder dan vijfhonderd slachtoffers’

Westerling gaf in 1947 leiding aan het Depot Speciale Troepen. Hij probeerde het verzet te breken door op grote schaal verdachten te executeren.

“Ik ben verantwoordelijk voor hun daden en niet de troepen zelf.”

Onder zijn leiding zouden “minder dan vijfhonderd” slachtoffers zijn gevallen, onder meer door de executies.

Vorig jaar bood Nederland excuses en een schadevergoeding aan voor een door militairen aangericht bloedbad in het Javaanse dorp Rawagede.

Bekijk hieronder een preview van het programma Altijd Wat:

‘Programma van groot belang’

In mei stelde advocaat Liesbeth Zegveld namens nabestaanden Nederland aansprakelijk voor een bloedbad in Zuid-Sulawesi. Zij noemt de beelden volgens het programma van groot belang.

“Het is juridisch relevant materiaal. Het interview is de onvoorwaardelijke erkenning dat er onder zijn leiding op Zuid-Sulawesi mensen standrechtelijk zijn geëxecuteerd.”

Het interview is afgenomen door de inmiddels overleden journalist Joop Buddinghausen. Cameraman Hans van der Busken heeft het materiaal aan Altijd Wat afgestaan.