Werkstraf geëist tegen voorzitter Nederlandse Volks-Unie

Vorig jaar demonstreerde de extreem-rechtse NVU met enkele tientallen mensen. Enkele honderden mensen protesteren daartegen. Het kwam tot enkele opstootjes. Foto Hollandse Hoogte / Herman Engbers
Vorig jaar demonstreerde de extreem-rechtse NVU met enkele tientallen mensen. Enkele honderden mensen protesteren daartegen. Het kwam tot enkele opstootjes. Foto Hollandse Hoogte / Herman Engbers

Constant Kusters, voorzitter van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie, heeft vandaag in Almelo een werkstraf van veertig uur tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie wil bovendien een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

Kusters demonstreerde in mei vorig jaar met andere NVU’ers in Enschede tegen buitenlanders. Ze riepen leuzen als “Nederland voor Nederlanders, eigen volk eerst”. Ook droegen ze de white power-vlag. Niet-blanken werden zo onmiskenbaar bestempeld als minderwaardig, stelt het OM.

Overschreden grens

Het OM noemt demonstreren een belangrijk recht, maar vindt dat in dit geval de grenzen van de vrijheid van meningsuiting zijn overschreden. Volgens het OM is Kusters schuldig aan belediging van vreemdelingen en het aanzetten tot discriminatie.

Drie andere NVU-demonstranten komen later voor de rechter. De demonstratie, waar ruim zestig aanhangers van de NVU aan deelnamen, liep uit op een knokpartij met zo’n 250 extreemlinkse tegendemonstranten.

De NVU in Nederland

De NVU, opgericht in 1971, is vandaag de dag de enige „klassieke extreemrechtse partij” die nog bestaat. De partij is bekend geworden door Joop Glimmerveen, die met de slogan ‘Den Haag moet blank en veilig blijven’ in 1974 meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Na een lange periode op de achtergrond, mede door de komst van de Centrumpartij van Hans Janmaat en de Centrumdemocraten, was het Kusters die in 2001 het stokje overnam. Een van zijn wapenfeiten is het opheffen van het verbod op demonstraties door extreemrechts. Dat gebeurde in 2001.