Welke straf verdient Henk?

In De Rechtbank kan de kijker zelf oordelen of de verdachte schuldig is.

De Rechtbank Nederland 1, 22.10 - 22.50

De notoire veelpleger Henk heeft dertien pakken varkenshaas gestolen. Nou ja, gestolen? „Ik was het wel van plan, maar ik heb het niet gedaan”, zegt hij tegen de rechter. Hij heeft het vlees in zijn tas gestopt, maar nog voor de kassa heeft hij het teruggelegd. Zijn pech is alleen dat de camera wel het eerste moment heeft geregistreerd, maar niet het tweede. Nu overweegt de rechter om Henk naar een Instelling voor Stelselmatige Daders te sturen, op advies van de officier van justitie.

De gimmick van de serie De rechtbank (NCRV), die vanavond om tien over tien aftrapt op Nederland 1, is dat u zelf een oordeel kunt vellen. Op eerstehulpbijrecht.nl kunt u het fragment met Henk alvast bekijken en de vraag beantwoorden of hij zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal en zo ja, welke straf hij verdient.

Je kunt natuurlijk stellen dat dit foefje het strafrecht reduceert tot de binaire schuldvraag. Toch heeft het wel wat. In mijn optiek kan Henk onmogelijk schuldig worden bevonden – maar oordeelt u zelf.

De Rechtbank is verder een vaardig gemaakte, niet al te verrassende serie over, ja, de rechtbank. Verwacht u daar mensen die vruchteloos protesteren tegen een boete wegens een verkeersovertreding? Juist. Wel aardig om te zien is het verschil tussen wittesokkendrager Henk en de besjaalde danslerares Else, die door rood zou zijn gereden. Waar Henk gelaten zijn lot ondergaat, fulmineert Else. Ze is het er „níét mee eens!”

    • Derk Walters