Vertraging overname TNT door UPS

De overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS zal naar verwachting eind dit jaar zijn afgerond. Een vervolgonderzoek door de Europese Commissie naar de overname zal vertraging opleveren, maar niet tot het afblazen van de overname leiden, aldus een woordvoerder van TNT.

Het overnamebod van ruim 5 miljard euro blijft, ondanks een eerder afgesproken deadline van 31 augustus, overeind totdat het onderzoek van de Europese Commissie is afgerond.

Volgens de TNT-woordvoerder onderzoekt de Europese Commissie vooral of er mogelijk strijdigheid is met Europese mededingingsregels. De EC zal haar bevindingen eind november bekend maken. „Wij gaan ervan uit dat de transactie daarna kan worden afgerond.”

De combinatie van TNT Express en UPS zal met in totaal 77.000 werknemers jaarlijks meer dan 45 miljard euro omzetten, waarvan circa 36 procent buiten de Verenigde Staten. In Europa zal de combinatie marktleider zijn, met het zwaartepunt in Noordwest-Europa (België, Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland).

De vertraging van de overname heeft ook gevolgen voor PostNL. Dat bezit bijna 30 procent van de TNT-aandelen en zal bij het doorgaan van de deal circa 1,5 miljard euro incasseren. PostNL wil die opbrengst gebruiken voor schuldreductie en investeringen.