Vaticaan berecht ‘paranoïde’ butler van paus

De butler van de paus en een computerdeskundige worden door het Vaticaan berecht voor het stelen en lekken van documenten die paus Benedictus XVI en de katholiek kerk in diskrediet hebben gebracht.

Dat heeft het Vaticaan gisteren bekend gemaakt. Het proces, dat mogelijk al dit najaar plaatsheeft in Vaticaanstad, is een nieuwe wending in het zogeheten Vatileaks-schandaal, dat in mei losbarstte door een boek van journalist Gianluigi Nuzzi over corruptie, nepotisme en andere missstanden onder paus Benedictus XVI (titel: Zijne Heiligheid).

Hoofdverdachte is de 46-jarige butler Paolo Gabriele. Begonnen als schoonmaker in het Vaticaan, was Gabriele opgeklommen tot persoonlijk assistent van de 85-jarige paus. Hij kleedde hem aan en reed mee in het pausmobiel. Volgens de aanklacht, die gisteren bekend werd, ontmoette Gabriele ’s nachts journalist Nuzzi om informatie te verschaffen over de toestand in het Vaticaan.

Gabriele verklaarde tijdens verhoren in de twee maanden dat hij werd vastgehouden in een kamertje in het Vaticaan, dat hij, gedreven door diepe gelovigheid, de wereld wilde vertellen over de onvrede en intriges in Vaticaanstad, die volgens hem „schandalig voor het geloof” zijn.

Het Vaticaan heeft twee psychische rapporten van Gabriele laten maken. Het ene leidde tot de conclusie dat hij normaal is, het andere schrijft hem een „neiging tot paranoïa” toe en een „beïnvloedbare persoonlijkheid”. Gabriele beschouwt zich volgens de aanklacht van 35 pagina’s als „infiltrant” van de Heilige Geest in het Vaticaan. Hij wilde de kerk „schoonmaken”. De aanklacht handelt overigens ook over de relatie tussen vrije wil en persoonlijke verantwoordelijkheid volgens Thomas van Aquino.

Mits het Vaticaan Gabriele niet ontoerekeningsvatbaar verklaart, kan hij zijn klachten tijdens het proces uiteenzetten. Complicatie voor het Vaticaan is dat hij niet alleen handelde. Maar Vaticaanwoordvoerder Federico Lombardi, een jezuïet, zei gisteren al dat computerdeskundige Claudio Sciarpelletti, die documenten voor Gabriele in een lade bewaarde, hoogstens een lichte straf krijgt, zoals een schorsing. Twee andere betrokkenen worden door het Vaticaan anoniem gehouden en staan niet terecht. Gabriel riskeert zes jaar cel. (AFP, AP, Reuters)