Universiteit Utrecht beste van Nederland, maar niet meer in top 50

Nederland, Utrecht, 29-07-2012 Universiteitscomplex De Uithof gezien vanaf het landelijk gebeid dat aan het terrein grenst. FOTO: Gerard Til / Hollandse Hoogte
Nederland, Utrecht, 29-07-2012 Universiteitscomplex De Uithof gezien vanaf het landelijk gebeid dat aan het terrein grenst. FOTO: Gerard Til / Hollandse Hoogte Universiteitscomplex De Uithof gezien vanaf het landelijk gebiedd dat aan het terrein grenst. Foto Hollandse Hoogte / Gerard Til

Hoewel Universiteit Utrecht (UU) nog steeds de beste universiteit is volgens de internationale Shanghai-ranking, heeft de onderwijsinstelling wel de felbegeerde 48ste plaats verloren. De UU is gezakt naar de 53ste positie.

Vorig jaar mocht de universiteit zich nog rijk rekenen met een plek in de top vijftig in de jaarlijkse ‘Academic Ranking of World Universities’ van de universiteit van Shanghai. De Universiteit Leiden komt als laatste Nederlandse onderwijsinstelling voor in de top honderd, op plek 73.

De Shanghai-ranking legt jaarlijks meer dan duizend onderzoeksuniversiteiten langs de meetlat. De belangrijkste criteria zijn het aantal publicaties in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften als Nature en Science en de wetenschappelijke prijzen die medewerkers in de wacht hebben gesleept. Utrecht scoorde ook dit jaar vooral goed met het aantal publicaties.

De top vijf bleef onveranderd ten opzichte van vorig jaar:

  1. Harvard University
  2. Stanford University
  3. Massachusetts Institute of Technology
  4. Berkeley
  5. University of Cambridge

Vorig jaar september werd de Universiteit Utrecht volgens hoogleraren ook al verkozen tot de beste universiteit van Nederland. Dat bleek uit het jaarlijkse onderzoek daarnaar in opdracht van Elsevier. Het was de achtste keer op rij dat de UU als beste van Nederland aangewezen werd.

    • Hans Klis