Uitgelicht

Film

Crocodile Dundee (Peter Faiman, 1986, Aus). Onverwachte internationale bioscoophit is een flauwe komische avonturenfilm met televisiekomiek Paul Hogan als laconiek ongeschoolde krokodillenstroper uit de Australische binnenlanden, die zich verbaast over de tegennatuurlijke jungle van New York. Werd vervolgd. RTL7, 20.30-22.30u.

Crocodile Dundee II (John Cornell, 1988, VS/Aus). Voorspelbaar vervolg op succesvolle avonturenkomedie. Krokodillenjager Paul Hogan wordt in het Australische oerwoud achtervolgd door een drugsbaron. Ook weer met Linda Kozlowski. RTL7, 22.30-00.45u.

First Daughter (Forest Whitaker, 2004, VS). Povere, door acteur Whitaker geregisseerde komedie. Presidentsdochter Katie Holmes wil een normaal universiteitsleven leiden maar wordt daarbij stiekem in de gaten gehouden door een jongen die voor de geheime dienst werkt. Dan worden ze verliefd op elkaar en wordt zij vervolgens kwaad dat hij niks over zijn werk had gezegd. Net5, 20.30-22.45u.

The Last Boy Scout (Tony Scott, 1991, VS). Bruce Willis is geknipt voor de rol van verlopen privédetective in Los Angeles. In wat een buddy-actiekomedie wil zijn, stuit hij samen met ex-footballspeler Damon Wayans op corruptie en doodslag bij het major league football. Veronica, 20.30-22.35u.

Control (Anton Corbijn, 2007, GB). Speelfilmdebuut van fotograaf Anton Corbijn vertelt het korte levensverhaal van Ian Curtis, de zanger van popgroep Joy Division. Niet zijn muziek staat centraal, maar zijn persoonlijk leven, waarin hij klem zat tussen echtgenote en minnares. Hij leed aan epilepsie en pleegde op 23-jarige leeftijd zelfmoord. Nieuwkomer Sam Riley is een openbaring als Curtis, Samantha Morton is ijzersterk als zijn echtgenote. Rileys stem lijkt griezelig goed op die van Curtis. Arte, 00.20-02.20u.

Informatief

Innenansichten – Deutschland 1937. Documentaire met en over de filmopnamen die de Amerikaanse journalist Julien Bryan in 1937 in Duitsland maakte. Bryan deed zijn best om die zaken vast te leggen die niet voorkwamen in de door Joseph Goebbels geredigeerde propagandabeelden die ook nu nog steeds ons beeld van Duitsland in die jaren bepalen. Bryan reisde in september en oktober van ’37 door het Derde Rijk om zijn Amerikaanse publiek de realiteit achter de schone schijn van Leni Riefenstahls propagandafilms te laten zien: moordlustige rassenwaan, oorlogszuchtige revanchepolitiek. Het oorspronkelijke, op 35mm-film vastgelegde materiaal is in hoge definitie gedigitaliseerd. De muziek bij deze documentaire is van Irmin Schmidt, oprichter van de Keulse rockband Can. Hij liet zich inspireren door het lied Es ist ein Schnitter, heißt der Tod uit de Dertigjarige Oorlog. Arte, 21.45-22.40u.

The midwives: how the other half push. Film over het werk van vroedvrouwen op Wirral, een schiereiland tussen de mondingen van de Dee en de Mersey, bij Liverpool. Over Wirral ligt een snelweg. Ten westen daarvan liggen huizen van meer dan een miljoen; ten oosten een van de armste wijken van het land waar de levensverwachting gemiddeld vijftien jaar lager is dan in de rijke buurt. De vroedvrouwen worden in de ene wijk geconfronteerd met oudere moeders die precies weten hoe ze willen bevallen; in de andere wijk komen ze bij tieners die zich nog geen elektrische waterkoker kunnen veroorloven. BBC 2, 22.00-23.00u.

Abenteuer Forschung: Das blaue Gold – Schatzsuche in der Wüste. Harald Lesch gaat in de woestijn op zoek naar water en legt uit hoe water ooit op aarde beland is: via kometen en asteroïden. Met als gevolg een regenbui die 40.000 jaar aanhield en oceanen vulde. Dat water verdampte en tijdens die kringloop verminderde de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer. Die kooldioxide reageerde met elementen in de aardbodem en vormde zo het zeezout. ZDF, 22.45-23.15u.

Indië-herdenking. Verslag van de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag van de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945. Morgen, Ned.1, 12.10-14.00u.

Amusement

A memory in my heart. Melodrama uit 1999 met Jane Seymour als Rebecca, een vrouw die er beetje bij beetje achter komt dat er in haar verleden iets traumatisch moet zijn gebeurd. RTL8, 20.30-22.20u.

Accused. Eerste aflevering van nieuwe reeks van dramaserie, over mensen die voor het gerecht zijn gedaagd. Vanavond Tracie’s Story, over een docent Engels die zich in zijn vrije tijd als vrouw verkleedt om uit te gaan. Als hij een relatie krijgt met satelliet- en antennetechnicus Tony – die al getrouwd is, met schoonheidsspecialiste Karen – belandt hij in een driehoeksverhouding die eindigt in moord en doodslag. BBC 1, 22.00-23.00u.