Tropisch weekend lijkt in aantocht - kwik wellicht boven 30 graden

Het strand van Zandvoort. Foto Hollandse Hoogte / Roger Dohmen

Het belooft een tropisch weekendje te worden. De verschillende weerswebsites spreken allemaal van waarschijnlijke temperaturen boven de dertig graden dit weekend, met weinig regen of bewolking. Pas in de loop van zondag zouden onweersbuien te verwachten zijn.

Van een landelijke tropische dag wordt gesproken als het in De Bilt 30 graden of warmer wordt. Tot nu toe heeft dat zich deze zomer nog niet voorgedaan. Wel is het op andere plaatsen 30 graden of meer geweest.

De Telegraaf het meest enthousiast

Het meest enthousiast is, zoals gebruikelijk, De Telegraaf:

“Op meerdere dagen stijgt de temperatuur deze week tot 30 graden of zelfs meer. Morgen beleven we de eerste tropische dag in augustus als het in het binnenland 27-30 graden wordt. Aan zee ligt het kwik rond 25 graden. Eerst is er veel zon, morgenavond komt er onweer vanuit het zuidwesten. De kans op de eerste hittegolf van dit jaar neemt dus snel toe.”

Weeronline schrijft duidelijk iets meer onderkoeld dat er de komende dagen vooral nog wisselvallig zomerweer te verwachten valt:

“Vrijdag en in het weekend loopt de temperatuur weer op naar waarden tussen 25 en 30 graden. De kans op neerslag is klein, pas zondagavond lijkt een onweersbui mogelijk.”

In een reactie tegen persbureau Novum sluit een woordvoerder van die website de eerste tropische dag van het jaar echter zeer zeker niet uit.

‘Bescheiden kans op extreem hoge temperaturen

Weer.nl schreef gisteren nog iets pessimistischer:

“Hoe verder de augustusmaand vordert, hoe korter de periode dat we nog een tropische dag kunnen meemaken. Toch staat de achterdeur van de atmosfeer inmiddels op een kier voor een dag tropische hitte, met daarbij een zeer bescheiden kans op zelfs extreem hoge temperaturen. Alles bij elkaar is het de komende week in ieder geval duidelijk warm in Nederland. En voor zondag staat de deur dus op een kier voor een landelijke tropische dag. Veel zal afhangen van de timing van de onweersbuien, want daarna stroomt duidelijk koelere lucht binnen. Laten die buien echt lang op zich wachten zondag, dan zijn in het meest extreme geval historische temperaturen mogelijk.”

Wie naar het strand wil, kan al met al dus het best vrijdag en vooral zaterdag koers zetten richting de kust. De kans dat zonaanbidders die dag van een koude kermis thuis komen lijkt bijzonder klein.

    • Niels Posthumus