Toch nog wat verschuiving

Er veranderde gisteren nog iets in het medailleklassement. Reden: doping.

Rotterdam. Eén dag nadat de Olympische Spelen waren afgesloten was er alsnog een verschuiving in het medailleklassement. Wit-Rusland raakte namelijk een gouden medaille kwijt, doordat kogelstootster Nadzeya Ostapchuk is gediskwalificeerd. De atlete is betrapt op doping; in haar urinemonster is een anabole steroïde gevonden. Wit-Rusland zakte daardoor in het klassement. Door de diskwalificatie van Ostapchuk gaat het goud naar Valerie Adams, ook olympisch kampioen in Peking, en steeg Nieuw-Zeeland naar de vijftiende plaats. De Russin Evgeniia Kolodko promoveerde van brons naar zilver, maar dat had geen gevolgen. China kreeg er een plak bij, brons ging nu naar Lijiao Gong, en komt op een totaal van 88. Novum