Terugkijken: huldiging olympische ploeg en de tranen van Epke

Gouden Epke zei tijdens zijn onderscheiding dat hij het niet alleen had gekund. Foto / screenshot NOS

De Nederlandse atleten die de afgelopen twee weken tijdens de Olympische Spelen een gouden, zilveren en/of een bronzen plak in de wacht sleepten, werden vandaag in de Ridderzaal gehuldigd.

Tijdens de bijeenkomst, door de NOS in beeld gebracht, werden de medaillewinnaars door een trotse premier Rutte toegesproken. In zijn ogen maakten de Olympische topsporters de enigszins teleurstellende resultaten tijdens het EK en de Tour de France ruimschoots goed.

Rutte spreekt de olympische ploeg toe:

Na de huldiging door het kabinet werden de medaillewinnaars volgens de traditie koninklijk onderscheiden. Zo werden windsurfer Dorian van Rijsselberghe, turner Epke Zonderland - zichtbaar geëmotioneerd - en de hockeyster Maartje Paumen en bondscoach Max Caldas van de hockeyvrouwenploeg benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Wielrenster Marianne Vos en zwemster Ranomi Kromowidjojo kregen vanwege een eerdere onderscheiding een beeldje.

De tranen van Epke:

Ranomi Kromowidjojo krijgt een beeldje:

Dorian van Rijsselberghe krijgt onderscheiding:

Hockeyster Maartje Paumen wordt geridderd:

Marianne Vos krijgt beeldje:

Zwemcoach Jacco Verhaeren werd ook onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau:

    • Dirk Wijnand de Jong