Syrische rebellen claimen neerhalen gevechtstoestel

Syrische rebellen claimen dat zij gisteren een gevechtsvliegtuig hebben neergehaald en dat zij de piloot in handen hebben. Volgens het Syrische bewind is het toestel op een „reguliere trainingsmissie” door technische problemen neergestort.

Videofilms op internet toonden hoe het vliegtuig in brand vloog temidden van zwaar geschutsvuur. De over het algemeen lichtbewapende rebellen zeggen dat ze het toestel hebben neergehaald met nieuw, groot kaliber luchtdoelgeschut. Het is niet bekend waar dat vandaan komt.

De rebellen gaven ook video-opnamen vrij van een man die volgens hen de piloot was. Ze zeiden de gevangene te zullen behandelen conform het internationaal oorlogsrecht en „wat de religie van ons eist”.

Andere video’s die gisteren openbaar werden tonen echter standrechtelijke executies door Syrische rebellen. Op één film wordt een jonge man de keel afgesneden terwijl de daders hem ervan beschuldigen lid te zijn van een beruchte pro-regeringsmilitie. Geen van de video’s wordt door onafhankelijke bronnen bevestigd.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie veroordeelde de toegenomen inzet van gevechtsvliegtuigen en helikopters door het Syrische regime als „nieuw voorbeeld van zijn verdorven gedrag”. In het offensief tegen rebellen in de noordelijke miljoenenstad Aleppo zijn voorzover bekend voor het eerst gevechtsvliegtuigen gebruikt.

Maar de woordvoerder van het Pentagon zei niets over de mogelijkheid van een no-flyzone. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zei een dag eerder dat de VS en Turkije samen alle middelen onderzoeken om de Syrische rebellen tegen president Assad te helpen, inclusief een no-flyzone. Internationaal is er echter weinig enthousiasme om vliegtuigen in te zetten om zo’n zone af te dwingen.

In Aleppo, waar gevechten tussen rebellen en het regeringsleger in verscheidene wijken nu al wekenlang duren, ontstaan voedseltekorten. De staatswinkels waar etenswaren tegen lage prijzen worden verkocht, zijn gesloten op plekken waar regeringsgezag is verdwenen. In andere winkels zijn de voedselprijzen verdubbeld of verdrievoudigd.

Een afgezant van Assad, Buthaina Shaaban, bezoekt vandaag Peking. China is met Rusland en Iran een belangrijke bondgenoot van het Syrische bewind. Volgens Chinese staatsmedia zou over een politieke oplossing worden gepraat en wordt mogelijk ook de oppositie uitgenodigd.

De belangrijkste groepering van islamitische landen, de Islamitische Conferentie Organisatie, heeft Syrië gisteren tijdens een bijeenkomst in Saoedi-Arabië als lid geschorst. Iran verzette zich ertegen. (Reuters, AFP)