Sloopwerkzaamheden gemeentehuis Waalre starten morgen

Onderzoek bij een van de twee bij de brand betrokken auto's bij het gemeentehuis in Waalre. Foto Hollandse Hoogte / Maarten Hartman

De sloop van het deels afgebrande gemeentehuis in Waalre gaat naar verwachting morgen van start. Het gebouw werd vorige maand in de as gelegd na een aanslag met twee auto’s.

De sloop gaat minimaal drie weken duren, meldt de gemeente op haar website. Ondanks grootschalige inzet van rechercheurs zijn de daders nog altijd spoorloos. Ook een motief is nog niet bekend. Na de brand die het gemeentehuis in Waalre verwoestte, wezen veel inwoners beschuldigend naar de bewoners van een woonwagenkamp. De kampbewoners ontvingen zelfs een dreigbrief.

Beelden van de brand (via NOS):

De sloop is nodig om mogelijke instorting te voorkomen, schrijft persbureau Novum. Een deel van het gemeentehuis dat wordt gesloopt, heeft een rijksmonumentale status. Als eerste wordt de publiekshal afgebroken. Daarna volgen drie gevels van het pand. Vervolgens wordt gewerkt richting de raadszaal en de bovenverdieping van de nieuwbouw aan het gemeentehuis. Ten slotte worden de puinrestanten rond het gebouw opgeruimd.

Burgemeester Henri de Wijkerslooth noemde de sloop van het gebouw eerder deze maand een “moeilijk besluit”, omdat het om een dierbaar gebouw gaat.

“De gevolgen van de brandstichting in ons gemeentehuis zijn nog dagelijks pijnlijk voelbaar in onze gemeente.”

Over de toekomst van het gebouw is nog geen besluit genomen. Het gemeentebestuur beslist in het najaar of en hoe het gemeentehuis wordt herbouwd. Het terrein is momenteel onder meer vanwege het instortingsgevaar alleen nog toegankelijk voor deskundigen.

    • Hans Klis