Reactiepolitiek

Gert-Jan Segers, kandidaat-Kamerlid voor de ChristenUnie, wil graag „een debat over de islam”. Met die oproep is Gert-Jan teleurstellend laatste geworden in de 100 meter sprint voor islamcritici. Het goud, zilver en brons gingen respectievelijk naar Frits Bolkestein (1994), Paul Scheffer (2000) en Pim Fortuyn (2002). Segers finishte uiteindelijk als 4.782ste met een eindtijd van 18 jaar, 321 dagen, 12 uur, 44 minuten, 17 seconden en 8 honderdste.

Een persoonlijk record.

Meer succes was er op het onderdeel Luchtfietsen: de equipes van PvdA en VVD wonnen beide goud met hun voorstel om „sissen naar vrouwen op straat” strafbaar te stellen. Een wereldrecord was er op de 207 kilometer horde voor automobilisten: het CDA reed de A2 af met gemiddeld 130 kilometer per uur en boekte zo een tijdswinst van liefst vijf (!) seconden. Eerherstel was er voor GroenLinks: nadat ze eerst de finale vrij worstelen van zichzelf had verloren, revancheerde de partij zich met haar voorstel voor „verplicht gratis kraanwater in de horeca” – goed voor goud op het onderdeel Laagspringen in tijden van crisis. De PVV pakte, zoals verwacht, de gouden plak op het onderdeel Knuppelgooien met een nieuw meldpunt voor Brusselse ambtenaren.

Zo’n campagne wordt het dus weer. Een campagne vol loze oproepjes en populistische proefballonnetjes. Afstudeerfilmpje over sissende Marokkanen in Brussel? Hop, boetes in heel Nederland. Campagne tegen 100 kilometer-zone in De Telegraaf? Hop, 130 op de ring. Het is de moderne reactiepolitiek: vandaag op de voorpagina, morgen op de verkiezingsposter. En overmorgen weer vergeten.

En de werkelijke problemen? Al sinds 1990 is er consensus over de opwarming van de aarde door menselijk handelen: 22 jaar later bungelt Nederland nog steeds rond de 4 procent duurzame energie op het totale verbruik. Vijf jaar geleden brak de economische crisis uit door wild speculerende banken: nog altijd is er geen bank gesplitst en geen bonus belast. Naar een reactie uit Den Haag wordt reikhalzend uitgekeken.

Voorlopig heb ik dus nog geen idee wat te stemmen. Uit pure wanhoop ben ik maar naar stemwijzer.nl gegaan. Daar stond: „De Stemwijzer komt morgen online!”

Perfect samengevat.

    • Rob Wijnberg