Sneijder nieuwe aanvoerder Oranje - Huntelaar in basis

Oekraine, Charkov, 13-06-2012 Portret Wesley Sneijder Nederland-Duitsland EK 2012 Foto ; pim Ras / Hollandse Hoogte Wesley Snijder bij de verloren EK-wedstrijd tegen Duitsland, 13 juni 2012. Foto Hollandse Hoogte / Pim Ras

Wesley Sneijder is de nieuwe aanvoerder van Oranje en Klaas-Jan Huntelaar staat in de basis voor het Oranje duel tegen België morgen.

De rest van de opstelling maakte bondscoach Louis van Gaal vanavond bekend. Dat zijn: Maarten Stekelenburg, Ricardo van Rhijn, John Heitinga, Joris Mathijsen, Jetro Willems, Nigel de Jong, Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Luciano Narsingh, Klaas-Jan Huntelaar en Arjen Robben. Die mogen morgen in de eerste interland na het debacle op het EK de eer van Oranje verdedigen.

Sneijder volgt Van Bommel op als aanvoerder

Sneijder volgt de afgezwaaide Mark van Bommel op. In de spits kiest Van Gaal tegen de Rode Duivels voor Klaas-Jan Huntelaar en niet voor Robin van Persie. Huntelaar speelde in de EK-kwalificatie de meeste wedstrijden, maar op het EK koos Bert van Marwijk afgelopen zomer voor Van Persie. Volgens Van Gaal moet Van Persie zijn plaats terugverdienen, meldt de NOS. Van Gaal:

“Van Persie moet het gevecht met Huntelaar aangaan”

De interland tegen België wordt het debuut van Van Rhijn in het Nederlands elftal. Ook Narsingh is een nieuwe gezicht in de basis, dit wordt zijn derde interland na twee oefeninterlands voor het EK.

Van Gaal kan niet om EK heen

Gisteren maakte Van Gaal zijn selectie voor Oranje bekend. Toen kwam de selectie van het Nederlands elftal voor het eerst sinds het EK weer bijeen in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

Na het desastreus verlopen EK stapte bondscoach Bert van Marwijk op. Door interne problemen lukte het Oranje in de groepswedstrijden deze zomer tijdens het kampioenschap maar niet om als geheel te functioneren. Daarom ging de KNVB op zoek naar iemand die de interne dynamiek kon herstellen van het nationale team, schreef sportredacteur Koen Greven vanochtend in nrc.next. Greven:

De nieuwe bondscoach nam bewust geen contact op met zijn voorganger omdat hij „onbevooroordeeld” aan zijn nieuwe baan wil beginnen. Maar Van Gaal begreep ook wel dat hij niet zonder meer aan het EK voorbij kon gaan. Daarvoor was er simpelweg te veel misgegaan binnen de selectie. Van Gaal twijfelde weliswaar over de inzetbaarheid van Robin van Persie en Rafael van der Vaart voor het duel morgen tegen België, maar hij wilde ook uit hun mond het verhaal over het EK horen.

Na alle problemen tijdens het EK riep aanvoerder Sneijder gisteren op tot eenheid en het staken van machtsspelletjes binnen het team. Greven:

“Sneijder vindt dat de spelers bij Oranje de rol die ze toegewezen krijgen moeten accepteren. „Het is moeilijk als je bij je club belangrijk bent en bij het Nederlands elftal op de bank terecht komt. Maar we zullen dergelijke dingen moeten accepteren. Ik heb dat ook op het EK gezegd. Alleen is het dan moeilijk om dingen te veranderen. Nu moet de knop om”, aldus de spelmaker.”

    • Hans Klis