Nieuwe aanklacht seksueel misbruik ex-bisschop België

Er is een nieuwe aanklacht wegens seksueel misbruik van een minderjarige ingediend tegen de Belgische oud-bisschop Roger Vangheluwe. Dat heeft het Openbaar Ministerie in België bevestigd.

Volgens het weekblad Humo komt de beschuldiging van een man van begin dertig die door het misbruik mentaal beschadigd is geraakt en nu in de gevangenis zit voor geweldsmisdrijven. Als kind woonde hij in een weeshuis in het West-Vlaamse dorp Loker, waar Vangheluwe soms op bezoek kwam. Hij zou vanaf zijn achtste door de bisschop zijn misbruikt, in het tehuis en ook tijdens vakanties aan de Belgische kust.

De advocaat van de man zegt dat de feiten mogelijk niet verjaard zijn. Volgens de Vlaamse kerkjurist Rik Torfs is het in elk geval mogelijk om de man voor een kerkelijke rechtbank te brengen, maar dan zou het Vaticaan zelf onderzoek moeten doen naar de beschuldigingen.

Een mogelijke straf is dat Vangheluwe, die bisschop was in Brugge, de lekenstatus krijgt. In het voorjaar van 2010 bood Vangheluwe zijn ontslag aan aan de paus na onthullingen over jarenlang seksueel misbruik van zijn neef. Hij trok zich terug in een klooster in Frankrijk, waar hij vorig jaar – in een interview met de commerciële televisiezender VT4 – weinig spijt toonde van zijn daden. Volgens hem was er sprake van „een beetje een relatietje”. In het vraaggesprek gaf hij ook toe dat hij nog een ander neefje had misbruikt.

Door het nieuws over Vangheluwe kwamen in 2010 een flink aantal Belgen, vooral Vlamingen, met verhalen over seksueel misbruik door katholieke geestelijken. Het Belgische parlement deed er onderzoek naar.

De advocaat van de Belgische bisschoppen noemde de nieuwe aanklacht vanochtend op de radio „schokkend nieuws” en zei dat de kerk „de kant van de zwakkeren en de slachtoffers” kiest.