Duitse economie licht gegroeid, stagnatie in Frankrijk

Onder economen bestaat de verwachting dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal weer zal krimpen. Met 0,3 procent is de vrees. Vandaag publiceert het CBS de kwartaalcijfers over de Nederlandse economie. Vanochtend werd al bekend dat de economie in Duitsland juist met 0,3 procent groeide en die van Frankrijk nog altijd stagneert.

Auto's van het merk Volkswagen worden gecontroleerd in een fabriek in Wolfsburg. Foto AP / Ferdinand Ostrop

De Duitse economie is in het tweede kwartaal met 0,3 procent gegroeid, iets minder dan was verwacht. In Frankrijk stagneerde de economie voor het derde achtereenvolgende kwartaal.

De groei van de Duitse economie is te danken aan meer bestedingen door huishoudens en de overheid. Dat compenseerde een daling van de bedrijfsinvesteringen.

In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de Duitse economie nog met een half procent. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er echter sprake van krimp van 0,1 procent. Volgens het statistiekbureau bedroeg de werkgelegenheid in het tweede kwartaal 41,6 miljoen personen. Dat is een toename van 514 duizend mensen op jaarbasis.

Franse economie stagneert

De Franse economie is van april tot en met juni voor het derde kwartaal achtereen gegroeid noch gekrompen. Dat blijkt uit cijfers van het nationale statistiekbureau van dat land. De Franse economie liet in zowel het eerste kwartaal van 2012 als het vierde kwartaal van 2011 ook al nulgroei zien.

In het derde kwartaal van 2011 steeg het bruto binnenlands product nog met 0,3 procent. De Franse economie wist afgelopen kwartaal krimp te vermijden doordat meer werd geïnvesteerd. De groei van bedrijfsinvesteringen in kapitaal en voorraden compenseerde een krimp van de consumptie door huishoudens.

CBS komt met cijfers over Nederlandse economie

Om half tien komt het CBS met cijfers over de Nederlandse economie. Onder economen bestaat de verwachting dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal weer zal krimpen.

Na het eerste kwartaal bleek Nederland nog onverwacht uit de recessie te zijn. Economen spreken nu echter weer van een verwachte krimp van 0,3 procent, nadat de economie in het eerste kwartaal juist was gegroeid met 0,3 procent.

    • Annemarie Coevert