Economie licht gegroeid - ‘nog niet al te veel reden voor optimisme’

Foto NRC / Arjan de Jongh

In het tweede kwartaal van 2012 is de Nederlandse economie met 0,2 procent gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011 kromp de economie met 0,5 procent, blijkt uit cijfers van het CBS.

Daarmee is de Nederlandse economie het afgelopen kwartaal meer gegroeid dan de Franse en Belgische economie. Eerder vanochtend werd bekend dat de Duitse economie in het tweede kwartaal met 0,3 procent is gegroeid.

De groei van de Nederlandse economie in het tweede kwartaal was gelijk aan die in het eerste kwartaal en volgt op een krimp in de tweede helft van 2011. Veel economen hadden een krimp in het tweede kwartaal verwacht, maar volgens het CBS onderschatten zij de impuls van de export. Die nam namelijk flink toe, in tegenstelling tot de bestedingen van consumenten en bedrijven.

Politiek redacteur Erik van der Walle meldt op Twitter:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle De Nederlandse economie laat net als in de eerste drie maanden in het tweede kwartaal een lichte groei zien. Verrassend

‘Het is niet zo dat de economie nu opeens weer op volle toeren draait’

NRC-economieredacteur Melle Garschagen waarschuwt echter voor al te veel optimisme:

“De economie mag dan zijn gegroeid, als je verder kijkt in de CBS-cijfers zie je dat die groei bijna volledig het gevolg is van stijgende export en doorvoer van goederen, waaraan Nederland ook verdient. De belangrijkste binnenlandse sectoren, zoals de bouw, liggen nog steeds op hun gat. Het is niet zo dat de economie nu opeens weer op volle toeren draait en de economische crisis voorbij is.”

Het belangrijkste nieuws is volgens Garschagen dat Nederland het weer ongeveer even goed doet als Duitsland en Frankrijk. Dat de Nederlandse economie niet verder weg zakt, is het meest positief. Een jaar terug presteerde de Nederlandse economie nog duidelijk minder dan die van de twee Europese grootmachten.

Dat de export zo nadrukkelijk groeide, komt volgens Garschagen voornamelijk door de europerikelen die de munt in waarde heeft doen dalen. Dat maakt Europese producenten voor buitenlandse kopers relatief goedkoper. En Nederland profiteert uiteraard van de 0,3 procent groei in Duitsland, het land waar Nederland verreweg het meest naar exporteert.

Alles blijft afhangen van de euro

Toch zeggen de cijfers van het CBS feitelijk maar relatief weinig, denkt Garschagen. Want de toekomst van de Nederlandse economie valt of staat met de euro, en met de politieke besluiten die na de verkiezingen van 12 september zullen worden genomen.

“Als de euro ontspoort, zal ook de Nederlandse economie weer sterk terugvallen. En dat zal ook het geval zijn als er heel hard bezuinigd gaat worden. September wordt een belangrijke maand met de verkiezingen en de uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof over het Europese noodfonds ESM een paar dagen later.”

Wat valt er op in de CBS-cijfers over de Nederlandse economie?

  • de export is met 3,6 procent gegroeid
  • de consumptie is in het tweede kwartaal met 1,3 procent gekrompen ten opzichte van een jaar eerder.
  • De investeringen in  woningen en bedrijfsgebouwen, rond-, weg- en waterbouwkundige werken  (vaste activa) lagen in het tweede kwartaal 3,2 procent lager dan een jaar eerder.
  • De bouw is hard gekrompen, met 9,3 procent
  • In het tweede kwartaal van 2012 waren er 55 duizend banen van werknemers minder dan een jaar eerder, een daling van 0,7 procent

 

    • David Haakman en Niels Posthumus