Met je eigen festivalkiekjes in fotomuseum Foam

‘Het belangrijkste is hoe je kijkt en jezelf openstelt. De kwaliteit van de camera in je telefoon maakt dan niet zo veel meer uit.” Dilek Yaman (23) weet alles van phonetography, fotografie met een mobiele telefoon. Met haar iPhone-foto’s haalde ze de top vijf van de The Mobile Photo Awards. Iphoneart.com selecteerde haar onlangs als ‘photographer of the month’. Deze zomer zetelt Yaman in de jury van een phonetography-wedstrijd tijdens Lowlands.

3 Shots - Share your festival treasures daagt de festivalbezoeker uit om met een serie van drie mobiele telefoonfoto’s de verborgen schatten van het festival vast te leggen en te delen. Foam Lab, het experimentele onderdeel van het Amsterdamse fotomuseum Foam, organiseert de wedstrijd „om een ander, intiemer beeld van het festivalweekend te laten zien”, vertelt organisator Sophie de Krom. De focus van de wedstrijd ligt op de Lowlands-bezoeker, maar ook andere festivalgangers kunnen een serie insturen. De jury bestaat naast Dilek Yaman uit Foam-curator Kim Knoppers en popfotograaf Nick Helderman. Zij kiezen de winnaar van de prijs: twee kaartjes voor Lowlands 2013.

In de aanloop naar het festival deelt jurylid Yaman enkele tips. „Het belangrijkste advies dat ik wil meegeven, is dat fotografen zichzelf geen kaders moeten opleggen. Als je jezelf limiteert tot bijvoorbeeld zwart-wit, of één thema, kun je heel veel missen van wat er om je heen gebeurt.” Regeltjes zorgen er volgens de fotografiegoeroe voor dat je je speelsheid verliest „en bij fotograferen met mobiel moet je jezelf niet te serieus nemen”. Beelden die je niet meteen zou verwachten, vindt Yaman het meest interessant. „Op zo’n festival is het altijd heel druk met feestende, gezellige en dronken mensen. Ik zou net het tegengestelde opzoeken, juist rustige dingen fotograferen buiten de crowd, bijvoorbeeld mensen die zichzelf helemaal kwijt zijn of iemand die heel verdrietig is.”

De meest handige accessoire op een festival is volgens Yaman een extra batterij. „Als je foto’s maakt, is een gewone batterij al na vier of vijf uur leeg.” Zelf verstevigde ze ook haar telefoonhoesje. Yaman: „Een goed hoesje zorgt ervoor dat je telefoon veel stabieler in de hand ligt. Het geeft meer een cameragevoel.” Een accessoire die leuk is om een keer uit te proberen, maar volgens Yaman niet per se betere foto’s oplevert, is een extra lens. Die kun je via een magneet of sticker op je telefoonlens bevestigen. „Een zoomlens is bijvoorbeeld handig als je niet dicht bij mensen wilt of kunt komen, zoals tijdens een optreden van een artiest. Een macrolens is ideaal voor details, zoals bloemetjes en plantjes op de grond. En een fish-eye helpt om meer op één beeld te krijgen en is dus bijzonder geschikt voor groepsfoto’s of een overzicht van het hele podium.”

Een sepiawaas, grove korrel of polaroidframe: foto’s kun je tegenwoordig ook bewerken met verschillende applicaties. Zolang het met een mobiele telefoon gebeurt, mag het ook bij 3 Shots. Maar Yaman adviseert enige terughoudendheid. „Je kunt het beste zo dicht mogelijk blijven bij wat je fotografeert. Overbewerkte foto’s met te veel filters over elkaar heen worden fake. Het is een fotografiewedstrijd, geen bewerkwedstrijd.” Ook in haar eigen foto‘s probeert Yaman „zo dicht mogelijk bij de bron te blijven”. Yaman: „Het enige wat ik doe, is een beetje met licht spelen, het formaat veranderen en het beeld eventueel zwart-wit maken. Daarvoor gebruik ik heel eenvoudige apps als Camera + en Filterstorm. Apps die ik gebruik om foto’s te bewerken, moeten simpel zijn. Ze moeten passen bij het hele idee van het snelle, mobiele fotograferen.” Heel af en toe werkt Yaman nog met de app Genius Scan, die een scheve foto recht kan trekken, en Squaready, die een foto vierkant maakt zodat die geschikt wordt voor Instagram.

Met die fotoapplicatie kun je gelige filters over vierkante foto’s leggen voor een ‘vintage feel’. De lagen over elkaar zorgen ervoor dat het net lijkt alsof de foto’s in de jaren zeventig of tachtig zijn gemaakt zijn, inclusief vervagende randjes. Yaman gebruikt Instagram vooral om makkelijk foto’s te delen. „Ik ben vooral fan van Instagram omdat de app zo sociaal is. Met tags kun je beelden en mensen opzoeken en zelf ben je ook makkelijk vindbaar.” Verschillende fotografen die Yaman via Instagram heeft leren kennen, heeft ze later ook echt ontmoet. „Door de foto’s leer je elkaar heel snel kennen. Foto’s zijn heel persoonlijk, zeggen veel over iemand. Als je foto’s laat zien, laat je iets van jezelf zien.”

De wedstrijd 3 Shots - Share your festival treasures loopt van 16 tot en met 26 augustus. Stuur je foto’s in via 3shots@foamlab.nl. Inl.: foam.org/foam-amsterdam/lab

    • Joke Beeckmans