Kwakoe Festival wil ontruiming met kort geding voorkomen

En opnieuw dreigt het Kwakoe Festival ten onder te gaan aan zijn bijna structurele financiële problemen. Foto screenshot YouTube / waterkantsuriname

De organisatie achter het door financiële problemen achtervolgde Kwakoe Festival spant een kort geding aan tegen geldschieter Witte Tentenverhuur. De zaak dient vanmiddag in Amsterdam. Het geding moet het voortijdig opdoeken van het festival voorkomen.

De tentverhuurder dreigt zijn kraampjes voortijdig weg te halen van het terrein in Amsterdam Zuidoost. Dit weekeinde zou het laatste en traditioneel drukst bezochte weekend zijn van het zomerfestival. Witte Tentenverhuur maakte zijn stap gisteren bekend.

Kwakoe van origine Surinaams festival, nu multicultureel festival

Het Kwakoe Zomerfestival wordt sinds 1975 elk jaar tijdens een aantal weekeinden in de zomer gehouden te Amsterdam. Het is van origine een Surinaams festival, maar ontwikkelt zich de laatste jaren tot een multicultureel festival. Het festival trekt zo’n 300.000 bezoekers.

De stichting Kwakoe Events is augustus 2008 failliet verklaard door de rechtbank te Amsterdam. De doorstart van de oude stichting heeft juni 2009 plaatsgevonden. De activiteiten van de stichting zijn overgenomen door Stichting Kwakoe Events & Festivals.

In 2010 werd het 35e festival georganiseerd. In 2011 ging het festival niet door, wegens geldgebrek.

Impressie van het Kwakoe festival 2012:

Conflict over inzicht in boeken en schuld van anderhalve ton

De partijen zijn in conflict over het beheer van de financiën van het evenement. Na de geldnood van eerdere edities, ging Witte Tentenverhuur naar eigen zeggen met het festival in zee op voorwaarde dat het inzicht kreeg en bleef houden in de boeken. Dat zou de stichting hebben nagelaten. Ook zou de organisatie het bedrijf 150.000 euro verschuldigd zijn.

De afgelopen jaren verkeerde Kwakoe vaker in geldnood. Vorig jaar ging het Kwakoe Festival daardoor niet door. De stichting Kofoe nam de organisatie daarop dit jaar over. Het voetbaltoernooi, ooit de spil van het festival, moest dit jaar door de hoge kosten al worden stopgezet.

    • Niels Posthumus