Kortkolom sport

Door geldgebrek geen marathon in Utrecht

Rotterdam. Volgend jaar gaat de Utrecht Marathon niet door. De organisatie heeft gisteren besloten de stekker uit het evenement te trekken, vanwege een tekort op de begroting. Organisator Gerard Peek stelt dat de gemeente voor komend jaar minder subsidie geeft als voorgaande jaren. „Ongelooflijk jammer”, aldus Peek op de website van de Utrecht Marathon. Volgens hem is het financiële gat niet op te vangen. „Op de kwaliteit van het evenement en de veiligheid konden en wilden we geen concessies doen. Daarom is in overleg met hoofdsponsor Jaarbeurs Utrecht besloten te stoppen.” Aan het evenement, dat traditiegetrouw op Tweede Paasdag plaatsvindt, doen jaarlijks zo’n 12.000 hardlopers mee. De marathon zou in 2013 voor de dertiende keer worden gehouden. Vorig jaar kwam de wedstrijd in opspraak. De organisatie wilde toen de Nederlandse sporters stimuleren door hen een hoger prijzengeld te bieden (tienduizend euro) dan de Afrikaanse concurrenten die de marathon altijd domineren. (100 euro). (NRC)

Oud-voetballer Dick Nanninga uit coma

Rotterdam. Oud-international Dick Nanninga is uit zijn coma ontwaakt. Dat heeft zijn zoon gisteren aan RTV Noord laten weten. De 63-jarige Groninger, die in de verloren WK-finale van 1978 tegen Argentinië (3-1) het enige Nederlandse doelpunt maakte, raakte een maand geleden in coma na een operatie waarbij zijn linkeronderbeen geamputeerd moest worden. De toestand van Nanninga is inmiddels redelijk stabiel. Wel heeft hij nog altijd koorts. Supporters van Roda JC steunden Nanninga zaterdag in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle met gezang en spandoeken. „Sta op, voor Dick Nanninga”, zongen de supporters. De international is topscorer aller tijden van de Limburgse voetbalclub. (NRC)

John Toshack weg als bondscoach Macedonië

Rotterdam. De Welshman John Toshack (63) vertrekt als bondscoach van Macedonië. De voormalige trainer van Real Madrid weigerde om in het Balkanland te gaan wonen, terwijl dit een vereiste was van de nationale voetbalbond. Dat meldde de internationale voetbalfederatie FIFA gisteren. Onder de leiding van Toshack won Macedonië slechts één van de acht wedstrijden. Toshack vond dat hij in Spanje kon blijven wonen. Maar de president van de nationale voetbalbond was het daar niet mee eens, waarna beide partijen overeenkwamen het contract te laten vernietigen. Toshack werkte ruim één jaar in Macedonië. (Novum)

Tennisser Robin Haase verliest in Cincinnati

Rotterdam. Tennisser Robin Haase heeft bij het masterstoernooi in Cincinnati in de eerste ronde verloren van de Italiaan Andreas Seppi: 6-4 en 6-4. Seppi, de nummer 27 van de wereld, speelt in de volgende ronde tegen de Serviër Novak Djokovic, de nummer twee van de wereld. Bij de vrouwen speelt Kiki Bertens, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikte, vanavond tegen de Kazachse Sesil Karatantcheva. (NRC)

Judoka Henk Grol vrijdag onder het mes

Rotterdam. Judoka Henk Grol wordt vrijdag geopereerd aan zijn knie. Dat heeft hij gisteren gezegd in het tv-programma Half Acht Live. Grol kampt al geruime tijd met een slijmbeursontsteking. Hij stelde een operatie uit om zijn deelname aan de Olympische Spelen niet in gevaar te brengen. Grol won in Londen een bronzen medaille in de klasse tot honderd kilogram. Grol wacht vandaag nog een ontvangst in de Ridderzaal, waar hij net als de andere Nederlandse medaillewinnaars wordt gehuldigd. (NRC)